0

К ренвирши по 8-9 лева за кило се продават в селски магазини, а до София цената скача двойно, видя „Телеграф“. В пловдивско село, където се намира и един от големите производители на месни продукти, се продават кренвирши на цени от 8,60 до 9,60 лв. за кило. За сравнение в София продуктът на същия производител върви по 19,90 лв. за кило.

Преди дни министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отрече да има спекулативно надути цени при месните продукти. В същото време скокът на цената на кренвиршите и колбасите повече от двойно от селото до града е значителен и не е ясно къде отива тази разлика в цената в размер на 10 лв.

Също така в големите градове конкуренцията между търговците е в пъти по-голяма, отколкото в селските магазини, където работят не повече от два или три обекта.

Сирене

В кюстендилското село пък може да се сдобиете с евтино сирене за мазане на международен производител. Там опаковката от 250 грама струва 4,80 лева, а в големите градове същият продукт се продава за 7-8 лева.

По-евтино е и бялото саламурено сирене. В селската бакалия цената на килото е 14-15 лева, а в столицата на същия производител то се продава за 17-18 лева. Кашкавалът пък върви по 19-20 лева за кило, а в София цената е с минимум 2-3 лева отгоре.

Зарзават

Освен че цените по селата са по-ниски, но и търговци край пътя продават евтин зарзават. Клиентите им пък са туристи, на които пътят им минава между селата. В Пловдивско например доматите вървят по 1 до 2,50 лева, като повечето са от градините на местни производители. Продават се и малки български дини, които тежат не повече от 2 килограма, като цената им е 0,50 лв. за кило. По-едрите пък са по левче. За сравнение на пазара в столичния квартал „Красна поляна“, където са останали само две сергии, кило диня стига 1,80 лева. Български пъпеши от градините в района пък се продават по 1,50 лв. за кило.

Търговците край пътя разчитат на предимно на туристи и случайно преминаващи

 Търговците край пътя разчитат на предимно на туристи и случайно преминаващи
Телеграф