0

Б лизо 2 десетилетия стаж зад решетките имал задържаният при опит за обир на банка в Сливен Дечо Д., който проникнал в офиса на булевард „Цар Симеон“, след като с бетонно паве разбил стъклопакета на странична врата.

Сигналът за проникване в помещението е бил подаден от гражданка, която станала неволен свидетел на случващото се към 19,00 часа на 17 декември.

Междувременно се е задействала и охранителната инсталация. При пристигане на място служителите на МВР установили, че крадецът е разбил с чук вратичките на няколко шкафа в търсене на пари, счупена била и стъклена гарафа с вода. Не са били установени липси. От първоначалните признания на извършителя проникването в банката било провокирано от спешна нужда да пари.

Дечо Д. пристигнал в центъра на Сливен с такси, което наел от родното си село Сотиря. Със себе си си носел само петкилограмов чук, с който възнамерявал да разбие входната врата.

Мъжът е бил трезвен и не е използвал дрога, не е оказал съпротива при появата на полицаите.

Биографията на псевдообирджията е изпъстрена с криминални регистрации, в това число и за въоръжени грабежи, разкриха от прокуратурата в Сливен. Осъждан е многократно на различни срокове затвор, има и една 7 – годишна вътрешна присъда за бягство от килията, която е изтърпял през 2017-а .

Отскоро се завърнал в родното си село Сотиря, но почти не поддържал контакти с местните жители, повечето дори не знаели, че е излязъл на свобода.

Криминалисти с дълъг опит от Сливен недоумяват от начина, по който Дечо Д. е пробвал да обере банковия офис на пъпа на областния град във време, когато по пешеходната зона имало сравнително интензивно движение Изненадата си не скри и кметът на Сотиря Димитър Андонов, който от журналисти научи в неделя за съботния инцидент.