0

О бщонационалният протест за спасяване на българското земеделие започва. Ключови точки в страната ще бъдат блокирани. В Югоизточна България блокади ще има на кръговото кръстовище на Ахелой, пътят Варна и при детелината Сливен-Ямбол. В Южна централна България протестите са край с. Труд, Стара Загора, детелината на път I5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград).

През пътя между Бяла Слатина и Борован минава основният трафик на тежкотоварни камиони към ферибота в Оряхово. Още преди обявеното начало на протестните действия там бяха стоварени тежки машини и се събраха недоволстващи земеделци. По думите им обидата към целия бранш, отправена от премиера Николай Денков, е голяма.

БТА

Локалният път преди кръговото движение в Русе, водещо към ГКПП „Дунав мост”, също вече се запълва с тежкотоварна техника. Деян Тодоров е животновъд и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той също протестира, заедно със земеделците. По думите му секторът е в безизходица. Според организаторите границата с Румъния край Русе ще бъде затворена за час, а след това на всеки един час ще бъде пропускано движението. До 17 ч. планът е протестът да приключи.

Пътят за „Дунав мост 2” край Видин също е блокиран за неопределено време. Във Великотърновско полицията масово спира машини преди мястото за протеста и прави пълна проверка на земеделската техника.

БТА

Пътен възел "Петолъчката" стана събирателен пункт на земеделци от Сливен, Ямбол и Бургас. Георги Радев споделя ,че поканата за разговори е дошла твърде късно. "Като не искат с добро, ще им покажем как става", заяви той. От своя страна Николай Киров обясни, че проблемът датира от началото на войната в Украйна - когато е бил спрян износът. "Зърното остана в хамбарите. В момента проблемът е слънчогледът, който застоява в нашите хамбари. Неправилно се тиражира, че когато се освободи износа, цената на олиото ще падне", каза още той. И допълни, че дали ще се иска оставка ще се реши днес или утре.

Животновъди споделят, че вдигането на забраната за украински продукти няма да доведе до падане на цените.

Над 200 машини тръгват от Стара Загора към София с 40 км/час. Селскостопанската техника ще се движи по Подбалканския път, като се очаква в Карлово към тях да се присъединят още 150 машини.

БТА

В Хасковско протестът блокира международните пътища от Стара Загора за Маказа и от Пловдив за Свиленград. Земеделци от няколко области се събраха с техниката си. Като акцент в исканията си поставиха защитата на българското производство.  „Това е безпрецедентно обединение на сектора, което показва, че вече чашата е преляла. Тук сме останали последните вече дейци, които се борим за българската храна. Работим за България, нашата земя”, каза Кристиян Иванов, областен координатор на Българска камара "Плодове и зеленчуци".

Във вторник протестите ще се преместят пред Министерски съвет в София. От Българския фермерски съюз призоваха за провеждането на мирен протест и земеделските производители да не се поддават на провокации.

БТА