0

С ъздадох междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката, който да предложи решения за сигурността, механизми за контрол и снижение на цените на горивата, както и на цената на електроенергията. Той ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. Това обяви в Министерския съвет Гълъб Донев само ден, след като пое премиерския пост в служебния кабинет.

„В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, на Държавната агенция „Национална сигурност, КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите", заяви той.

„Контролът по изпълнението на възложените задачи на Междуведомствения кризисен щаб ще бъде осъществяван лично”, каза още Донев, цитиран от NOVA.

Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

„Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не кажа критична. Имаме недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме договорени доставки до края на септември. Прословутите договорени 7 танкера - не са договорени, а сме на ниво оферта, която включва доставки на 3 танкера тази година и опция на още 4 за следващата година”, посочи служебният министър на енергетиката Росен Христов.

По думите му не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали, което означава, че трябва да се намери начин - чрез закупуване чрез трети страни на свободни слотове за разтоварване, което според него ще оскъпи цената на доставяния газ.

„Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена за до 3-4 пъти по-ниска, за последните няколко дни е по-скъпа за 2/3 от договорените количества”, добави Христов.

„Има сериозна финансова криза в „Булгаргаз” - невъзможност на компанията да се разплати дори с тези договорени количества” каза още той.

И посочи, че се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който „да задоволи нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон”.