0

"Телеграф" научи кога пускат най-дългия тунел у нас.

От свои добре запознати източници ежедневникът получи информация, че  рекордьорът по дължина сред нашите тунели  - „Железница“, по магистрала „Струма“, ще бъде отворен за движение на 19 февруари,

До откриването се стига, след като тунелът стоя две години готов, но затворен заради свлачище в близък участък. В момента по укрепването на свлачището текат само довършителни работи, които ще продължат и след откриването на трасето.

По оценка на експерти те не представляват опасност за пътуващите и движението може да се пусне. Датата 19 февруари не е официално потвърдена и е възможно пускането да се отложи за ден по-късно. 

След отварянето на най-дългия тунел: Ски и море с час по-близо

Отсечка

Отсечката от Благоевград до Симитли, която включва и най-дългия пътен тунел у нас (б.р. - „Железница“ - 2 км), се строи от 2019 г. насам, като по-голямата част от нея, включително и тунелът, са отдавна готови.

Заради некачествени геологически проучвания обаче се оказа, че няколко свлачища в района преди и след тунела не бяха „забелязани“.

По тази причина се наложи укрепването им, което забави пускането на отсечката с близо две години. Укрепителните работи по свлачището 

от северната страна включват и изграждането на двулентов тунел, през който да мине платното в посока Гърция и който да защити трасето от евентуално ново активиране на свлачището. Този минитунел е на 99% готов.

Ефект

Откриването на участъка от Благоевград до Симитли се очаква да приближи пистите на Банско и плажовете на Бяло море с близо час до София в пикови дни.

Най-осезаем ще бъде ефектът за пътуващите в посока столицата. За тях километричните колони, които се образуваха в края на всеки летен уикенд или сбор от празнични дни, остават в миналото, а по целия път Банско - София вече няма да има нито една тапа.

Облекчение ще има и за идващите от Гърция. В посока и Банско, и Гърция обаче тапата се очаква просто да се премести от Благоевград към Симитли, където магистралата свършва. Окончателното премахване на препятствията по пътя ще се случи едва след построяването и на последния оставащ участък от магистралата - този през Кресненското дефиле.

Утвърдени срокове за това обаче още няма.