0

О т днес ще пътуваме по-бързо между Видин и Ботевград, защото ще бъде пуснато движението по новоизградения пътен участък между селата Макреш и Бела, който е с габарити на магистрала. Интензивният транзитен трафик вече няма да преминава през град Димово и с. Бела и така ще се повиши безопасността на пътуването, обясниха от Пътната агенция. Направлението Видин – Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ, тъй като от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“.

Строителство

Новият участък е първи и е изграден изцяло със средства от републиканския бюджет. Стойността на строително-монтажните работи на 13,6 км е близо 341,2 млн. лв. с ДДС. Това прави около 25 млн. лв. на километър. Пътните платна са с по две ленти за движение, аварийна лента, като в определени участъци с по-големи наклони е изградена лента за бавно движещи се товарни автомобили. В участъка са изградени 2 пътни възела – п. в. Макреш при 36-и км, и п. в. Бела - при 46-и км. Чрез тях ще се осъществява връзката с останалите пътища в региона. Построени са редица съоръжения – мост над река Арчар с дължина над 118 м, два виадукта по 205 м и 218 м, пътни и селскостопански подлези и надлези, включително и надлез над жп линията София – Видин, водостоци и т.н. В близост до пътен възел Бела ще бъде изграден контролен център за управление на трафика по бъдещата магистрала. Трасето е разделено на 5 участъка. Останалите 4 участъка са на различно ниво на изпълнение.

Изпълнение

Близо 31 процента е изпълнено трасето между селата Бела и Ружинци. За следващите три участъка има готови технически проекти и предстои издаване на разрешенията за строеж. Между 73-ти и 74-ти км ще се изграждат двустранни площадки за отдих, всяка с по 45 паркоместа за леки автомобили, като 6 от тях ще са за хора с увреждания. Допълнително ще бъдат обособени 7 паркоместа за автобуси или товарни автомобили. Предвижда се и изграждането на санитарно помещение с тоалетна. В този участък ще има един пътен възел, водостоци, 3 моста над р. Селска бара, р. Коритарска и р. Риковска бара и т.н.  При 90-и км също ще се изградят двустранни площадки за отдих. Продължава работата по изграждането на още 62,6 км от пътя Видин – Ботевград.