0

Р азпродават яхти на килограм у нас. Рекорден брой нови обяви за моторни лодки втора ръка на промоционални цени регистрира проучване на „Телеграф“. Цените на плавателните съдове са с по 10 бона по-ниски в момента спрямо есента на миналата година, показа още проверката.

Цени

Корабчетата, подходящи за семейни круизи в морето, вървят по 15 000 лв. за най-малките. За сравнение същият клас през октомври 2022 г. се предлага за по 25 000 лв. Моторна яхта, напълно обслужена, с хубав двигател и осем цилиндъра, може да се купи за 15 000 лв. Още по-евтино излиза моторна лодка с извънбордов двигател. За нея собственикът иска 9900 лв. Разполага с регистрация в Морската администрация, със сменено масло е, бензинов филтър, нова бензинова помпа, тента, подвижна масичка, соларен панел за акумулатора. Има 6 кожени седалки, както и нерегистриран колесар. Той не е включен в стойността и се дава допълнително срещу 1600 лв. Малко по-големите яхти са по 30 000-50 000 лв., а най-луксозните достигат и до 200 000 лв. Всички яхти се продават със спасителни пояси, жилетки, раници, котви и др. В някои има и стереоуредба, която озвучава кабината и палубата. 

Количество

От 10 януари до сега количеството на обявите за продажба на моторни плавателни съдове е рекордно. Всеки ден има поне по 8-9 нови обяви. За сравнение през есента предложенията за яхти стояха от края на август и бяха значително по-малко като брой. Според експерти именно голямото предлагане в момента оказва влияние върху цените и те са значително по-ниски, отколкото са били през септември и октомври миналата година. Обяви за продажба на моторни лодки има от цялата страна. Освен от Варна и Бургас може да станете собственик на плавателен съд на старо още от София, Видин, Пазарджик, Пловдив, Кюстендил, Стара Загора, Кърджали и други.