0

Т опкръчми с луксозно обзавеждане отиват на тезгяха на безценица. В момента се разпродават тузарски ресторанти за общо поне два милиона лева, показа проучване на „Телеграф“. Стотици бармани, сервитьори и готвачи са застрашени да останат на улицата. „Това е последствие от затварянето на бранша по време на пандемията. Заведенията за продажба ще се увеличават, но няма кой да ги купи. Затова и цените са много занижени“, съобщи за „Телеграф“ шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Причини

Много от баровете и ресторантите, които се разпродават, са действащи и в тях все още работят сервитьори и готвачи. “Ако не намерят нови собственици, ще останем на улицата“, разказаха от персонала на един от бизнесите за продажба в столицата. В цената влизат оборудване, както и налични количества храна на склад. „Това са последиците от Ковид. Хората изпаднаха във финансови задължения и стигнаха до продажби. Някои заведения се продават отдавна, но няма кой да ги купи“, изтъкна Алибегов. Според него няма никакъв интерес към тях нито от български, нито от чужди предприемачи. Експертът допълни, че заради затварянето им по време на пандемията, много от тях са натрупали задължения към банки, имат неплатени данъци към държавата, както и борчове към доставчици.

Оферти

Сред офертите са много заведения, работещи от поне 10 години, с редовни клиенти. Най-много са предложенията за София, Пловдив и Варна. В момента за 150 000 лв. се продава разработен бизнес в центъра на столицата, на метри от бул. „Витоша“. Става дума за ресторант с 10 служители, с дългогодишна история, напълно обзаведен и оборудван заедно с наличната стока. Разполага с 80 места. Продава се и ресторант от 400 квадрата, със 130 седящи вътрешни места, разположени на два етажа и 60 места в градина. Цената е 60 000 лв. Към оборудването има конвектомат, котлони, скара, множество подбарови хладилници, фризери, телевизори, климатици, тестомесачка, слайс машина, ледогенератор и много други. Помещението е под наем. Фирма за кетъринг в столицата може да се купи за 200 000 лв. За 175 000 лв. с 5-има служители се продава и заведение на Гребната база в Пловдив.