0

М инистърът на енергетика Румен Радев даде старт на разширяване на надземната част на газохранилището в Чирен. Започват същинските строителни дейности по изграждане на новата инфраструктура от надземната част. Проектът е припознат като един от най-значимите в областта на енергетиката в Европа.

Цена

Проектът струва около 308 млн. евро. Европейското финансиране е около една четвърт, или около 78 млн. евро. С разширението на денонощие ще се нагнетяват 10 млн. куб. метра газ. Това ще даде сигурност на доставките на газ не само за България, но и за региона, съобщава БТА. Най-съществената полза от разширението на подземното газохранилище в Чирен е това, което ще бъде усетено от българското население и бизнес, каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз"  Владимир Малинов. По думите му, от една страна, наличието на повече природен газ ще дава сигурност през зимните месеци, когато консумацията му е по-висока, а от друга, ще има и ценово отражение. 

"Пазарите на природен газ се характеризират с по-ниски цени през летните месеци, когато консумацията е по-ниска и съответно с по-високи през зимните. Количествата, които ще бъдат съхранявани в Чирен, ще са на по-ниска цена, а ще бъдат потребявани, влизайки в микса, в зимния период и това ще смекчи потенциалния ценови шок", обясни Владимир Малинов.

Обеми

На церемонията бяха още  зам.-посланикът на САЩ в България Андриа Брулет-Родригез, представители на изпълнителя на проекта - ДЗЗД "Тех енерджи експанжън", на международни компании от САЩ и други.

С разширението ще се осигури увеличаване на обема на активния газ на хранилището до 1 млрд. куб. м и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн. куб. м на денонощие, ще се подменят и старите технологии за безопасност и управление. 

"След завършване на проекта факторът България няма само да е в посока на дистрибуция, какъвто сериозен фактор сме и в момента, но и в направление съхранение. Това всъщност е и другата лицензия, по която работи компанията "Булгартрансгаз" като оператор на системи за газопренос и на системи за съхранение", обясни министър Радев.

Той допълни, че е важно да се отдаде дължимото на всички, които са работили по проекта - от разработчиците на идеята, през проектантите и отговарящите за обществените поръчки, и пожела успех на изпълнителите, надзорниците и инвеститора по проекта.