0

Р екордно висока сума са успели да спестят данъкоплатците физически лица под формата на данъчни облекчения за доходите си, получени през 2021 г. Възстановената от Националната агенция за приходите сума възлиза на близо 440 милиона лева.

Хората, които са ползвали данъчни облекчения, са над двойно повече в сравнение с 2020 г. Техният брой възлиза вече на 500 000 души. Това показват данните на НАП, предоставени на „Телеграф“.

Деца

Основната причина за нарастване на спестената от данъци сума са повишените размери на облекчението за деца. Години наред родителите можеха да си възстановяват само по 20 лева от платения данък за едно дете. По време на COVID пандемията обаче тази сума бе драстично повишена. Така за доходите, получени през 2021-ва, родителите вече си възстановяваха 450 лева за едно дете, 900 лева за две и 1350 за три и повече деца. Само от този вид данъчно облекчение хората са успели да си спестят близо 300 милиона лева. 10,5 милиона лева пък е възстановената сума на родители с деца с увреждания.

Тази година спестената от родителите сума ще набъбне още, тъй като и самите облекчения бяха повишени - до 600 лева за едно дете, 1200 лева за две и 1800 за три и повече деца. Част от хората вече са успели да ползват преференцията през работодател. Останалите родители ще го направят с подаването на годишна данъчна декларация за доходите, получени през 2022 г. Крайният срок за подаване на формуляра тази година е 2 май.

Хората, които декларират доходите си онлайн и платят данъка по-рано - до 31 март, имат право на 5% отстъпка. Чрез това данъчно облекчение миналата година данъкоплатците са си спестили над 3 млн. лв.

Жилище

През 2021 г. за първи път гражданите можеха да се възползват и от новото данъчното облекчение за ремонт или подобрения на собствено жилище. Спестената по този начин сума възлиза на 1,4 млн. лв. Облекчението е само за разходите за труд, които трябва да са удостоверени с документ от майсторите, придружен от фискален бон, разписка, банков или друг документ, доказващ плащането. По този начин собствениците на ремонтиран имот могат да си намаляват годишната данъчна основа с до 2000 лева и така в крайна сметка да си възстановят до 200 лева от платения от тях подоходен данък.

Младите семейства пък могат да намалят годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени по първите 100 000 лева от главницата по ипотечен кредит за закупуване на жилище. За да ползват това данъчно облекчение, те трябва да са съпрузи, поне единият от тях да не е навършил 35 години към датата на сключване на договора за ипотека и жилището да е единствено за семейството. През миналата година младите семейства с ипотечен кредит са успели да си спестят 1 млн. лв.
Друго облекчение, от което могат да се възползват данъкоплатците, е за намалена работоспособност. То е за лица с 50 и над 50 на сто инвалидност и им дава възможност да намалят данъчната си основа със 7920 лв. Хората с намалена работоспособност са успели да си възстановят 81 млн. лв.

Осигуряване

Над 8 млн. лв. са спестили лицата, които правят лични вноски за допълнително пенсионно осигуряване, допълнително здравно осигуряване или имат застраховки „Живот“. Данъчното облекчение е в размер до 10 на сто.

Дарителите на БЧК, на болници, социални домове и други също имат право на данъчни облекчения. Такова право имат и хората, които си купуват осигурителен стаж за пенсиониране.

Губим парите заради стара глоба от КАТ

Много важно е данъкоплатците да знаят, че за да ползват данъчни облекчения, не трябва да имат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. Така дори стара глоба от КАТ може да ни попречи да се възползваме от преференциите. Националната агенция за приходите събира задължения, наложени или установени от органите на МВР, които не са платени в срока за доброволно плащане, посочен в съответния административен акт - фиш, електронен фиш или в наказателно постановление, уточняват от НАП. И съветват, преди да подаде данъчната си декларация, лицето трябва да си плати задълженията.