0

Р есторанти и хотели са пред фалит, ако не бъдат осигурени средства за компенсации за драстичното увеличение на цената на тока. Това коментира председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред „Телеграф“. Според него трябва да се въведе старата схема за подпомагане, както беше по време на ковид пандемията.

Схема

Тя се активира, когато реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „Ден напред“ на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) за съответния месец е над 200 лв./MWh и се компенсира цялата сума над този праг. Алибегов припомни, че преди пандемията цената на тока е била 80 лв. за мегаватчас, а сега и без компенсация бизнесът плаща с над 100% повече.

Необходимо е подпомагане, каквото имаше по време на пандемията от COVID. „Няма как да не платим заплати, защото ще останем без персонал, няма как да не плащаме данъци, защото ще ни запорират сметките и сътвореното, ако не си платим тока, ще го спрат“, поясни Алибегов.

Последици

Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), коментира пред „Травел нюз“: „Буквално ни обричат на гибел. Ако досега съм плащал 10 000 лева сметка за ток, сега ще ми искат 120 000 лева. Как точно да ги платя, при условие че няма как да поискам от клиентите 10 пъти повече, а и да поискам няма кой да ги плати.“

Проблемът е огромен и допълнително ще се задълбочи през зимата, тъй като тази висока цена е непосилна за бизнеса, който и бездруго се развива в условия, които го правят неконкурентоспособен, коментира Мариян Беляков, член на Управителния съвет на БХРА. Като добавим и връщането на ДДС на 20 на сто за достъпа до спортни съоръжения, неразривно свързан и с туризма, особено зимния, растящата инфлация и непрекъснато увеличаващите се разходи за работни заплати, спекулата и какво ли още не, допълни хотелиерът.

В тази връзка в четвъртък в парламента ще има изслушване на служебния министър на енергетиката и работодателските организации относно прекомерно високите цени на тока, на което са поканени и ресторантьори.