0

К ръчмарите в Банско правят дълбок реверанс на студентите за празника на 8 декември, като масово се отказват да искат предварителни резервации. "Нека всеки хапне и пийне колкото иска и според джоба си. Не бива да изнудваме студентите с куверти по 50-60 лева", заявиха великодушно пред „Телеграф“ механджии в града под Тодорка.  В повечето заведения ще има или жива музика, или диджеи. Развлекателната програма на кръчмите включва и празнични томболи. 

Чеверме

В почти всяка механа в Банско младите хора ще усетят топлината на традиционната българска къща с различни блюда, приготвени на жар или на пещ, сочни чевермета на тих огън. Добрите стари вина и ракиите обаче трябва да се пият с мярка, за да им останат спомени, а не да приключат купона в Спешен център, препоръчват механджиите. 

Хотелските оферти също са според джоба. От две нощувки със закуски за по 90 лв., до 200 лв. в четири звезди за същата услуга. За още пари се предлагат екстри с пътуване до интересни дестинации в района. 

СПА 

Луксозно СПА под звездите пък предлагат за 8 декември в Долна баня. Стопаните примамват с два горещи басейна с минерална вода, джакузи, комфортни екостаи с отопление с минерална вода за 320 лв. за две нощувки, но с доплащане за вечеря в ресторанта. Вече започнаха записванията за пиротски кафани с жива музика и богато меню от няколко степени. С пътя,  преспиване и закуска празникът излиза 180 лв. на човек, обещават   организаторите. За празника предлагат в село Бресте, Плевенско, и къщи с удобствата на селския туризъм. Наемът за 2 нощувки на 16 души излиза 1410 лв. Желаещите могат да си купят ваучер за 423 лв. и да доплатят на място 987 лв. В двора могат да се организират купони с барбекю, музика, има интернет и дори тенис на маса. 

За тези, които обичат пътешествията, турагенция предлага четиридневно пътуване до Истанбул, което започва още на 5 декември. Три нощувки със закуски и много екскурзии до знакови места на древния град излизат на човек 165 лв. 

*По темата работиха: Владимир Симеонов и Светлана Трифоновска