0

Н яма загуба за държавата от намаленото ДДС за заведенията, даже е на печалба. Това каза пред „Телеграф“ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той коментира настояването на финансисти и анализатори да се премахне отстъпката: „Тази мантра е на знайни и незнайни анализатори, които гостуват в телевизионни студия и се изказват как 6 млрд. е дупката в бюджета и затова трябва да върнем ДДС-то на ресторантите. Тя би била 200 млн. лв., но всичките ни показатели са в плюс, така че ние надвнасяме“, заяви той.

Бранш

Алибегов коментира, че от 14 години хотелите са на 9% ДДС. „Да сте усетили намаление в цената на спането“, попита той. Председателят изрази недоумение, че в цяла Европа хотелиерството и ресторантьорството е един бизнес, а не два различни бранша и подчерта, че в 25 страни от 27-те са с намалена ставка.

Изсветляване

Ричард Алибегов каза още, че секторът се е изсветлил и това става ясно от данни на НАП и НОИ, обхващаща периода от 2020 до 2022 година. „Оказа се, че сме внесли повече ДДС, внесли сме повече осигуровки. „Всичките ни показатели са в плюс в сравнение с това, което сме внасяли през 2019 г.“, категоричен е той. От думите му стана ясно, че тези данни ще ги предоставят на партиите, преди депутатите да гледат и гласуват Бюджет 2023.