0

М лад човек, започващ трудовата си кариера, да плаща 30% от заплатата, която получава, за наем на жилище – гарсониера или едностаен. Това предлага Росица Стелиянова, която е директор Програми и проекти към АИКБ и бивш зам.-министър на труда. Повод за това стана искането на Европейската комисия държавата да осигури евтини жилища за младите, като част от мерките за решаване на демографския проблем. Тя посочи данни от проучване на ЕК, което показва, че близо 1/3 от младите хора посочват като основен проблем за устойчива заетост или причина да се преместят някъде другаде липсата на достъп до жилище. Близо 50% от младите живеят при родителите си. Този проблем ги възпрепятства да създадат семейство и да се отделят от дома си, а това пряко се отразява върху пазара на труда.

Критерии

Тя коментира, че при прилагането на мярката трябва да има критерии за хората, които искат да се възползват от тази възможност. Първата е да са на първо работно място. „Трябва да има критерии. Например да е под средното възнаграждение за страната или региона. Може да се реши накрая да е на минималната“, коментира тя и добави, че е изключително важно така да се направят нещата, че да не се допуска възможност за злоупотреби.

Според нея общините също могат да заделят жилища за млади хора. „Подходящо е да се сложи таван на лихвите по ипотечните кредити“, смята Стелиянова, тъй като наемите са на свободния пазар и младите трудно могат да си ги позволят.

Изтичане

Директорът коментира, че продължава изтичането на мозъци от България, най-вече на млади хора. По проучване на АИКБ 68% от работодателите срещат проблеми при намирането на работна ръка. Другият проблем е, че през последните 10 години над 840 000 българи са емигрирали, починали, имаме отрицателен прираст на раждаемостта, посочи тя. “Очакваме през 2050 г. делът на хората в пенсионна възраст да бъде драстично увеличен. Заради смъртността и пенсионирането на населението всяка година се оголват около 50 000 работни места”, каза Стелиянова. Тя уточни, че в момента безработицата в страната е 4.6%, а регистрираните безработни в бюрата по труда са 143 000.