0

3000 лева разходи за абитуриентския бал на детето или внука могат да набъбнат до 9000 лева, ако вземем бърз кредит и го изплащаме 3 г., научи „Телеграф“ от кредитни консултанти.

Тихомир Тошев от „Кредитцентър“ ежедневно консултира хора, взели бързи заеми при високи лихви, които заради затрудения с връщането на парите искат да ги покрият с банков кредит при значително по-малко оскъпяване.

Той споделя, че е виждал погасителни планове, при които клиенти на фирмите за небанково кредитиране са взели 3000 лева за 3 г., а накрая се оказва, че трябва да връщат 9 бона. За сравнение, при кредит от банка оскъпяването ще е само с 450 лева, посочи Тошев.

За бързите кредити има въведен със закон таван на годишния процент на разходите, но той често се заобикаля с различни измислени такси като такса за липса на поръчител, такса за правна обработка на документите и т.н., обясни кредитният консултант.

Изход

Положението с този вид заеми става все по-тежко през последната година, постоянно имаме хора с 4-6 кредита, които търсят банково финансиране, за да ги погасят, каза още той.

Имало хора и с по 10-12 бързи кредита, а най-фрапиращият случай е на 45-годишен мъж от средноголям град, който имал цели 56 заема. Човекът работел в производството и вземал нелоша заплата от 2200 лева, но му потрябвали пари и решил за по-лесно да тегли бърз заем. Започнал с един кредит за 600-700 лева, после взел втори, трети и т.н., докато не се оказал с дълг от 46 000 лева.

По някои от кредитите имал просрочия, а и взетата сума била много голяма, поради което банката му отказала заем, за да може да си изчисти всички борчове.

Не съветвам хората да вземат бързи кредити, а да се обърнат към банките за пари, защото лихвите при тях са много по-ниски, обясни още Тошев.

Суми

Въпреки че повечето хора заделят пари настрана с години, за да посрещнат разходите по абитуриентския бал на детето си, много често те прибягват и до бързи заеми, за да си допълнят сумата. Най-често се взимат до 1000 лева, когато харчовете се окажат по-големи от очакваното, споделят от фирма за небанково кредитиране.

Според Тихомир Тошев сред клиентите на бързите кредити има много хора с доста прилични заплати, от порядъка на 1200-1600 лева чисто. Те обаче стигали до този начин на финансиране не защото банката би им отказала кредит, а защото бързите заеми се взимат по-лесно, а парите се получават до часове.