0

„Управлението се прикрива зад красиви опорки. Зад тях виждаме тъмните идеи от тъмния сценарий на запис. В момента имаме скрито управление по сценарий на запис”. Така държавният глава Румен Радев отговори на нападките от правителството, след като прие строя по време на празника на българските парашутисти. По думите на президента диалогът трябва да отстоява националния интерес, сигурността и благосъстоянието на обществото, а не преследването на котерийни интереси.

Според Радев именно управляващите са започнали война с президентската институция. „В момента те зоват за диалог, но всички виждаме, че това не е протегната ръка за партньорство. В същото време настояват за конституционни и законови промени, с които тотално да осакатят правомощията на президентската институция, за да не може тя да е коректив за безчинствата на властта. Такова лицемерие не го разбирам”, подчерта държавният глава.

По думите на Румен Радев „тайната подготовка на продажбата на „Лукойл” е показател, че промяната се случва на тъмно”. „Започналото примирение в обществото с некомпетентността и скандалните решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят на само вътре, но и навън – да погазват европейски норми, сключени вече договори и да се бъркат в суверенни решения на други държави”. Така президентът коментира решението на властта да увеличи таксите за транзит на руски газ през България.