1

С агата с отнемането на дерогацията на рафинерията на Лукойл в Бургас се пренесе в сградата на Народното събрание. Месец, след като парламентът прие дерогацията да действа още година, от ГЕРБ обявиха, че ще внесат предложение това да се случи незабавно. Идеята взриви обществения мир и веднага се появиха опасения, че цените на горивата ще скочат до небето.  

Депутатът Делян Добрев обаче побърза да успокои духовете, като обясни, че се подготвя механизъм за подпомагане на гражданите. Той напомни, че от януари месец българите не получават помощи за скъпите горива и обеща това да се промени, ако цените за литър бензин и дизел преминат 3 лева. 

"Така горивата няма да струват 3 лв., а 2 лева", пресметна председателят на енергийната комисия. По предварителни сметки компенсацията ще е на стойност 73 стотинки на литър гориво. 

За да обсъдят отнемането на дерогацията на нефтохима в Бургас, лидерите на парламентарно представените групи се срещнаха с премиера. В крайна сметка се стигна до решението първо да се направи опит да се съберат неплатени данъци на стойност от 500 милиона лева от "Лукойл". Ако това не се случи, дерогацията на рафинерията все пак ще бъде отнета.

Парите за компенсации на литър гориво за гражданите пък ще дойдат именно от налозите, които държавата възнамерява да си вземе от бургаския нефтохим. 

Финансовият министър Асен Василев се включил в срещата, но с видеовръзка. С него било договорено Агенция “Митници” да събира таксите от транзита на руски газ, който минава по тръбите на "Балкански поток", за да не се стига до фалит на дружеството “Булгартрансгаз”.