0

О чаква се лихвите по ипотечните и потребителските кредити да нараснат до края на тази година, на фона на и без това никак не розовата картина с хвърчащите към космоса цени. Очакваният ръст е между 1 и 2%. Това сочат данни от проучване за очакванията на потребителите за лихвите по заемите, заяви финансовият анализатор от „Моите пари“ Десислава Николова пред „Телеграф“. Поводът за очакванията за поскъпване на заемите е ръстът на основния лихвен процент, който от 1 април вече е 2,47 на сто, а през март беше 2,17%, т.е. отчита се ръст от 30 пункта. Очакванията за лихвите по депозитите е за нарастване с 1%.

С колко ще се вдигнат лихвите по заемите до края на годината предстои да се види.

Без промяна

Към момента две от банките, които оперират у нас, определят лихвите по заемите според основния лихвен процент, коментира Николова. Тя посочи, че тази лихва не се определя от БНБ, а е въз основа на лихвите, срещу които банките си отпускат финансов ресурс.

Единият трезор е взел решение до юни да не променя лихвите по кредите заради вдигането на основната. След това се очаква търговските банки да вземат решение за това дали да променят или запазят показателите. Останалите трезори определят оскъпяването на отпуснатите средства според Юрибор, който изпълнява същата роля като ОЛП, но значително нарасна.

Увеличение на лихвите има при депозитите в евро, като средната вече е 1,22 на сто, а на тези в левове е под 1%.

Повишението на лихвите по заемите пък ще се отрази върху всички кредити, коментира Николова. Причината е, че повечето от отпуснатите заеми са с плаваща лихва, което позволява на банките да ги променят. Само при ипотеките максималният срок с фиксирана лихва е 5 години.

Процеси

Има логика сътресенията, които виждаме в американската икономика и в банковата система, да катализират процеси, които имат забавен характер в България по отношение на лихви по кредити и по депозити, каза още Десислава Николова. Всички знаем, че към настоящия момент България беше, може би точно защото все още не е част от еврозоната, страната, която е с най-ниски лихви и успява да запази тази позиция, отбеляза Николова. Като наблюдател на това, което се случва, очаквам тези процеси да се катализират, добави тя.