0

П ресни картофи за 12 лева и 50 стотинки за килограм. За толкова се търгува зеленчукът в категория „лукс“ на някои от столичните пазари. На тази рекордна цена „гурме картофите“ могат да бъдат открити и на пазарите в Пловдив и Варна, съобщи NOVA.

Вносът продължава да диктува цените у нас. След като македонски марули заляха пазара тази седмица, цената им на едро от един лев падна на 70 стотинки. На пазара се появиха и пресни картофи на златната цена от над 12 лева за килограм. Кромидът също се оказа златен по цени. Само за последните три-четири седмици той е поскъпнал на едро с около 15%. Голяма част от количеството се внася от Нова Зеландия.

В отопляема оранжерия в пловдивското село Йоаким Груево са засети 30 декара зимни пресни картофи. Собственикът Никола Гунчев обяснява, че ранното засаждане на холандския сорт не е хитър трик за печалба, а опит да оцелее през зимните месеци. „Ние се опитваме да оцелеем при тия условия на производство. Да изкараме зимата - това е вече постижение. Ако може да си платим сметките и за тока, и за заплатите, и за такива неща – добре”, оплаква се производителят.

По думите му количеството, което добива седмично, е малко - между 200 и 300 килограма. Причината, според него, е, че търсенето на пазара било ограничено. Няма обяснение обаче защо цената им на сергиите стига 12 лева за килограм. „От нас излизат на 6 лева”, посочва Никола.

На най-голямата зеленчукова борса у нас пресни български картофи трудно се намират. Предимно са в малки количества и бързо свършват. Според изпълнителния директор на Стоковата борса в с. Първенец Илия Гатев цената от 12 лв./кг не е спекулативна. „Реална е, защото има много малко пресни картофи. Не е сезонът още на картофите. По това време на година цената е висока на пресния картоф специално”, подчертава той.

Тази година Иван Кабуров от Мало Конаре е засадил първите оранжерийни краставици с месец закъснение. „С месец по-късно, защото няколко пъти искаме от Министерството да ни отпуснат помощ за отоплението. От септември месец сме започнали такива молби и писма. До момента нямаме никакви резултати. Първите краставици ще ги наберем след около 30 дни. Цената няма да е по-малко от 5 лева, в зависимост от конкуренцията, която е на пазара”, обяснява земеделският производител.

Според него цена от над 6 лева за килограм оранжерийни краставици и домати вече е спекула. Той предлага държавата да ограничи вноса от трети страни в месеците, когато пазарът у нас изобилства от българска стока, за да не стават родните производители жертва на нелоялна конкуренция. „Трябва да има квоти за внос от трети страни, за да може да се защити българското производство. Така може да ограничим вноса на домати - когато българското производство е в пика си, да регулираме вноса от Турция”, допълва Кабуров.

Според производителите цените у нас ще спаднат в началото на май, когато повече родна продукция ще излезе по пазарите у нас.