0

Н ад 1000 лева струва полицата „Гражданска отговорност“ за водачи на 18 години с нови и мощни возила, показва справка на „Телеграф“ в портали за сравнение на цените на застраховките. Цената е за автомобил, произведен през тази година, с мощност над 125 конски сили и обем на двигателя над 3500 киловатчаса. Регистрацията на возилото е в столицата, а шофьорът е на 18 години с под 1 година стаж зад волана. Най-скъпата полица за този шофьор е 1018 лева при плащане на четири вноски. Най-ниската цена, която предлагат застрахователите, е 400 лева, показва справката в портала.

Сравнение

За сравнение цената пада три пъти, ако шофьорът вместо на 18 е на 80 години, но отново със стаж зад волана под 1 година. За него полиците струват от 290 до 527 лева за година.
В София цените на полиците са най-високи заради по-големите рискове от натоварения трафик. Средно с 20% по-евтина е полицата Гражданска отговорност всеки месец за различните застрахователни компании, които я предлагат, разкриха брокери пред „Телеграф“. Така, ако в момента застраховката е с около 50 лева по-евтина в една от компаниите, то през септември ще е в друга фирма, коментираха брокери.

Намаление

Между 40 и 50 лева е поевтиняла застраховката "Гражданска отговорност" в сравнение с месец август миналата година, съобщи БНТ. Причината според брокери е ценовата война на пазара и отстъпките, които се дават за полица, направена онлайн. Въпреки това обаче сключените по интернет застраховки са едва 5 процента, твърдят от бранша. С 10 процента по-евтини са онлайн полиците, като при покупката им само се отбелязва, че са направени по интернет. От бранша смятат, че за да работи пълноценно онлайн застраховането, са необходими законодателни промени, с които „Гражданската отговорност" да бъде застраховка за водача, а не на автомобила.