0

Н овите промени в Закона за горите гарантират публично достъпен и справедлив ред за осигуряване на дърва за огрев, съобщават от Изпълнителната агенция по горите. Основните промени са свързани с ползването на дърва за огрев от местното население от горите в тяхната община.

Промените влязоха в сила от началото на месеца. Част от тях предвиждат при извънредни ситуации, кметовете да одобряват без разрешително, по тяхна преценка, сеч в горите. За включване в списъка за текущата година физическите лица могат да подадат заявление до кмета на населеното място в периода от 1 февруари до 31 март.

Количество

Общото количество дървесина, което едно домакинство може да закупи по този ред за една календарна година, е 10 кубически метра. Общините нямат право да извършват свободна продажба на дървесина от горски територии – общинска собственост, преди да са изпълнили задължението си за осигуряване на дърва на всички лица, вписани в списъка.

На лицата, вписани в списъка се осигурява дървесина от общинска горска територия, а когато това е невъзможно – от горските територии – държавна собственост.

Списъците на физическите лица, имащи право на закупуване на дървесина на корен или от склад се изготвят от кмета на населеното място.

Заявления

Списъкът се формира на база заявленията от физическите лица и се изпълнява по реда на тяхното постъпване, като с приоритет се осигурява дървесина на физическите лица с издадени решения по реда на Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, които имат право да закупуват дървесината от горските територии – общинска или държавна собственост.

При постъпили заявления за дърва за огрев над възможно допустими количества се прилага коефициент на редукция спрямо всички заявители.