0

П анелките у нас бият по скъпотия луксозните имоти в испанските топкурорти, показа проучване на „Телеграф“ сред български и испански брокери. Хит в момента са апартаментите в Аликанте, като цените им започват от 59 000 евро за тристаен. Имаме голям интерес не само от испанци, а и от чужденци. Това е много популярен град, съобщи за „Телеграф“ Анна Захаренко, която е консултант в испанска агенция за ваканционни имоти. За инвестиции там се оглеждат и българи.

Интерес

Захаренко уточни, че Аликанте е сред най-посещаваните туристически дестинации. Това е и причината за интереса към ваканционните имоти там. Въпреки това цените могат да се сравнят с тези в софийските жилищни квартали. Сред най-бюджетните предложения в Аликанте е тристаен за 59 000 евро. Той е от 78 квадрата и има три спални и една всекидневна. Разполага с баня, тераса и климатик. Причина за ниската цена е, че сградата е строена през 1966 година, но е реновирана и в отлично състояние. Към нея има нова детска площадка и е в близост до магазини и църква, уточниха брокери. По-луксозните предложения в Аликанте вървят около 200 000 евро. Разполагат с по две или три спални и обикновено са в затворени комплекси с басейн. Апетитна оферта в момента е за апартамент с три спални за 156 000 евро. Жилището е разположено върху 105 квадрата и разполага с баня, балкон и собствен гараж. На третия етаж е, като в сградата има асансьор. Агентите изтъкват като предимство близостта на имота до футболно игрище. Друг тузарски имот в Аликанте се продава за 229 000 евро. Има две спални и две бани, в затворен комплекс е, напълно обзаведен с дизайнерски мебели, вградени кухненски уреди и излаз към голяма веранда с шезлонги. За 209 000 евро може да се купи друг апартамент на Белия бряг. Жилището е в сграда, строена през 2017 година, и има 3 спални и две бани. Обзаведено е модерно, има прекрасен изглед към плажа, който е буквално на 100 метра разстояние от сградата. Много от имотите за по 200 000-250 000 евро са в комплекси с големи басейни и охрана, а в цената влиза и паркомясто.

Сравнение

За сравнение у нас за същите пари може да си купите обзаведена тристайна панелка в столичния квартал „Надежда“. Около 200 000 евро вървят апартаментите с по две спални, всекидневна, кухня и баня в северните квартали, като високата цена обикновено се оправдава с основен ремонт и прилично обзавеждане. Ако жилището е от тухла, тогава стойността скача. Сред примерите е тристаен в „Надежда 2“ за 287 000 евро. Площта му е 115 квадрата. Има две спални, всекидневна, кухня, антре. В цената не влиза паркомясто. Ако имате желание, трябва допълнително да се бръкнете за гараж. За 50 000 евро по-малко може да станете собственик на тристаен в същия район, но той няма да е обзаведен и ще е за ремонт. В по-желаните квартали на София като „Лозенец“ и „Изгрев“ например имотите с по две спални и обзавеждане се продават за по половин милион евро. На морето цените също остават високи, като сред най-скъпите дестинации са Варна, Несебър, Созопол. В град Бяла топоферта в момента е за имот от 192 000 евро от 120 квадрата. Намира се в затворен комплекс с басейн.

Няма да има спад на сделките

Няма да има спад на сделките с ваканционни имоти по морето у нас. Не се очаква намален интерес спрямо миналата година. Това коментираха от брокерска агенция пред „Телеграф“. Според експертите интересът към жилища по крайбрежието е по-голям, отколкото към ски апартаменти в планинските ни курорти.

По думите им в чужбина българите инвестират основно в Гърция, но в последните години има и голям интерес към Испания. Потребители коментираха, че се насочват към чужбина, защото получават не само качествен имот, а и отлична прилежаща инфраструктура. „Докато у нас брокерите залагат на реклами от типа, че жилището е слънчево, в Испания показват директно снимки на имота, който е буквално до плажа“, коментира Евгения Красимирова от София, която планира инвестиция по Средиземноморието. Брокери на ваканционни имоти у нас уточниха, че все пак интересът към апартаментите по Черноморието остава силен и е основно от българи и украинци.

Ако продавате, внимавайте с купувача

Ако сте собственик, който продава ваканционен имот, внимавайте с купувачите, съветват експерти по недвижими имоти. Важно е брокерът, когото сте наели, да организира огледи и срещи само с потенциални клиенти, които са проучени финансово и действително биха придобили апартамента. Експертите са категорични, че не бива брокерите да водят клиенти, които не знаят точно какво търсят. Обмислете внимателно сделката и помнете, че продажбата на имот изисква търпение, посъветваха още специалистите.