0

„Ако до седмица не се реши проблемът с украинската помощ, излизаме на предизборни протести“, обяви Симеон Караколев, председател на Национална асоциация на козевъди и овцевъди (НОКА), пред „Телеграф“.

Това стана, след като 58 хил. земеделци и животновъди не получиха по сметките си обещания превод от 30 млн. лв. компенсации заради войната в Украйна. Припомняме, че парите бяха включени в споразумение между инициативен комитет на протестиращите фермери и експремиера Николай Денков през февруари тази година. 

Симеон Караколев

 Симеон Караколев
Телеграф

Премиер 

Според Симеон Караколев днес фермерите ще имат среща с министъра на финансите Людмила Петкова, но ако е необходимо, и с премиера Димитър Главчев. Причината е, че въпреки готовността на Министерството на земеделието и ДФЗ за извършване на превода, Министерството на финансите не е захранило Агрофонда с необходимите пари.


Председателят на НОКА добави, че ще се водят разговори и за отпускане на държавна помощ де минимис за овцевъдите. Причината са пожарите и сушата, заради които стопанствата ще останат без храна за животните за студеното време. „В момента фермерите заради липса на свежа трева хранят стадата с фуражите за зимата“, каза Караколев. 

Проби  

По предварителни данни има спад на добитото овче мляко с 20%, но числото вероятно ще нарасне, когато излезе агростатистиката. Овцете са спрели да дават мляко по-рано това лято, в момента не се дои, а цената, на която в НОКА са приключили сезона, е 2,15 лв. за литър.

Караколев каза, че от януари имат договор да пращат проби в германска лаборатория при съмнения за фалшифицирано овче мляко с есенции. Ще разобличим всеки преработвател, който мами, закани се браншовикът.

Той изтъкна, че има стотици животновъди, на които мандри не са плащали млякото с месеци, дори и година. Законопроектът, който защитава фермерите от некоректни преработватели, така и не може да стигне до гласуване в парламента, добави той.