1

Ц ената на кашкавала мина 30 лева за кило. В момента в търговската мрежа млечният продукт се предлага масово в опаковки по 400 и 500 грама на цени от 10 до 16 лева за брой. Ако преди цената му беше двойно по-висока от тази на месото, в момента той вече е три пъти по-скъп. В момента телешко месо на пазара може да се купи за 12-15 лева, но за килото. Свинското пък е по 8-12 лева, а пилешкото върви средно по 10 лева. Поскъпването при млечните продукти обаче е значително по-голямо от това при мръвките, като на годишна база цената на кашкавала на едро се е повишила с 46 на сто. Според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата в момента килото върви по 17-18 лева.

Производител

На тази цена освен от складове на едро може да се купи и по пазарите, видя „Телеграф“. Например на столичния Женски пазар млечният продукт от краве и овче мляко се продава по 19 лева за кило, а на известния като птичи пазар цената е 17 лева за кило, но само от краве мляко. Продуктите по сергиите се продават от самите производители, които разказват, че имат ферма в Юндола, Велинград, и отглеждат крави и овце. Всичко, което предлагат, е оттам и не ползват мляко, което не е от техните животни. Желаещите да си купят от кашкавала и сиренето с гарантиран произход могат да ги намерят всеки петък, събота и неделя на Женския пазар. На сергията те продават още прясно и узряло сирене, суджуци, масло и мед.

Равносметка

Седмичната равносметка на данните на комисията показват, че през изминалата седмица от включените в седмичния бюлетин 34 хранителни продукта 19 са поскъпнали, 12 са поевтинели и 4 са без промяна в цената. От млечните и месните храни и варивата най-много са нараснали цените на киселото мляко, а най-много е поевтинял оризът. Най-много е поскъпнало киселото мляко, като кофичка 400 г стига 1,28 лв., следвано от яйцата, които на едро вече са по 0,34 лв./броят, малотрайните колбаси и трайният варено-пушен салам също скачат.