0

В ентилаторите и уредите за охлаждане са едни от най-търсените стоки в летните жеги, коментираха търговци от магазини за техника пред „Телеграф“. Търсят се основно такива, които бързо да охладят помещението, защото в последните години горещините в месеците юли и август са непоносими, особено в тесните панелни апартаменти. Семейство от София, което живее в панелен блок в „Люлин“, се оплака, че нощите са много топли и не може да се спи, тъй като панелът се е нагрял и помещенията са много топли. Затова са  решили да инвестират във вентилатор или по-евтин климатик заради малкия бюджет, с който разполагат.

Цени 

В магазините се предлагат устройства за всеки джоб и различни модели. Има такива с високи стойки по 139,99 лева и с мощност 50 вата. И други по 39,99 лева, които не разполагат с много екстри. Търговец от верига за техника в столицата обясни, че сега е моментът за покупка на уреди, тъй като до средата на август има намаления. Например малките вентилатори са свалени от 65 на 55 лева. Хората търсят най-много вертикалните, защото заемат по-малко място и са по-елегантни като дизайн. Някои имат степени, с които да се задават колко часа да работят и с колко силна струя. Купувачите предпочитат по-мощните вентилатори, които духат по-силно. В момента най-добри са тези вентилатори, защото са по-практични, тъй като бързо охлаждат, казва търговецът и посочва  уреди на цени от 76 до 160 лева. Те са с голяма перка и наистина могат много силно да духат, обясни консултантът. 
На промоционална цена от 94,99 лв. се предлагат ретро модели - единият с червени перки, а другият с бели. Хората питат и за специални климатични  устройства, които освен че изстудяват, разпръскват на прах водни капки и освежават въздуха.

Енергоспестяващи

Страхът от студена и скъпа зима все още не е активирал силно купувачите. За разлика от някои европейски държави като Германия, където хората изкупили духалките и климатиците посред лято, тук се купуват конвектори, защото са енергоспестяващи, но не така масово през летните месеци. Енергоспестяващи са заради електронния термостат. Задава им се дадена температура и като бъде достигната, се изключва. След това, като падне температурата, те се самоизключват, но не на максимална мощност, а примерно на 500 вата, колкото да се достигне температурата.  Конвекторите и климатиците се смятат за икономична алтернатива на парното, обясни търговецът.