0

6000 българи се очаква да се изкачат до паметника на връх Шипка за 3 март. Това прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред „Телеграф“. Около 25 000 общо се очаква да посетят исторически градове като Плевен, Русе и други места, където се организират чествания.

Цени

Част от пътуващите ще използват услугите на туроператори, които организират превози до Шипка. Еднодневната екскурзия струва 60 лева, като цената е на човек и включва транспорт от по-големите градове на страната до Шипка, преход и водач. За сравнение преди 5 години цената на пътуването е била двойно по-ниска. Спрямо миналата година пък увеличението на цената на билета до Шипка е от 55 на 60 лева на човек. 

Хубаво е хората, които са по-трудноподвижни, да не разчитат на превоза с автобус, тъй като обичайно пътищата са затворени и разстоянието от село Шипка до паметника е около 15 км, което трябва да бъде изминато пеша.

Също така на много места в страната от различни градове се организират походи до върха, като целта е групите от всеки град да са по-големи.

У нас

Очаква се 99 на сто от българите или над 200 000 да честват празника в страната, посочи Драганов. Много малко ще пътуват зад граница, добави той. Има вероятност някои да посетят Одрин за шопинг, а други пък са планирали екскурзия до Италия.

Ще има нашенци заради дългия уикенд и в спа хотелите. Семейният спа уикенд излиза около 1000 лева. В същото време обаче не липсват желаещи. В сумата е включен целият набор от продукти, които се предлагат. Това са нощувка, ползване на спа удобствата, изхранване и масаж по избор. Само настаняване със закуска на човек варива от 100 до 120 лева.