0

 

С нова ски лента ще посрещне тазгодишния сезон ски зоната на Витоша. Това заявиха за „Телеграф“ от дружеството, собственик на съоръженията при "Алеко" и "Витошко лале" -  „Витоша ски“.

Инсталация

Ски лентата ще бъде инсталирана в близост до хижа „Алеко“ край горната станция на Симеоновския кабинков лифт. Досега на мястото до стария лифт „Романски“, което се използва за учебен склон за най-малките ентусиасти, имаше различни типове влекове.

Сега обаче за ски учащите от столичните училища и детски градини на разположение ще е ски лента, която ще ги изкачва по учебния склон удобно и без усилия. Такава от няколко години има и на съседния учебен склон при Меча поляна.

Възможности

Кога ще стартира самият сезон обаче не е ясно, тъй като на Витоша все още очакват стабилна снежна покривка.

„Поради законови ограничения не разполагаме с модерна инсталация за производството на технически сняг, а нямаме и езеро за снабдяване на системата с необходимото количество и дебит вода. За съжаление не можахме да се възползваме от големия снеговалеж на 24-26 ноември, тъй като точно тогава нямахме ток, за да смесим технически и естествен сняг, както направиха в други ски зони“, обясни за „Телеграф“ Ема Паунова от „Витоша ски“.

Метеорология

Тя изрази надежда, че прогнозите за снеговалежи по високите части на планините от тази нощ и утре ще се сбъднат, като това би дало възможност за създаване на необходимата добра основа за откриване на сезона. „Възможно е откриването да стане поетапно, като отваряме тези съоръжения, на които успеем да създадем добра покривка.

Със сигурност сезонът ще бъде открит веднага щом условията го позволят“, добави Паунова. Според нея всички съоръжения, които са работили миналата година, са в готовност да бъдат пуснати и през този сезон.

Очакванията са днес и утре по високите части на планините да падне нов сняг.