0

К лиенти нахапват понички, баници, пици и дори хляб от топлите витрини в магазините, а след това зарязват остатъците, без да ги плащат, видя „Телеграф“.  Най-често такива набези могат да се видят в големите магазини, които предлагат печива на щандове на самообслужване. Авантаджиите пък са хора от различни възрасти и социален статус като има деца, ученици, пенсионери и дори такива на средна възраст, но видимо безработни и бездомни.

 Служители разказват, че има някои, които си взимат по две бройки пица, а докато стигнат до касата, е останала само една, тъй като другата са я изяли, докато са пазарували. Съответно и плащат само една закуска. Има и такива, които ги опитват още на щанда и ако не им хареса, я връщат или зарязват по рафтовете остатъка. Обект на такива набези са още чипсове, безалкохолни напитки, снаксове, предварително опаковани десерти, а дори и плодове, чиито обелки ги зарязват, където решат. Обикновено има видеонаблюдение в магазините, но пък клиентите са много и успяват да се измъкнат незабелязани след закуска на аванта, разказват служители.

Освен за наяждане има и такива, които отварят пакетче с по-скъпи ядки като кашу, бадеми или лешници и се черпят, без след това да плащат опаковката. Други пък крадат по няколко бонбона от кутия, а след това оставят опаковката на щанда.

Случаи

За такъв случай разказа семейство, което купило бонбони от магазин за подарък на свои близки, но като извадили покупките, установили, че от опаковката липсват няколко бонбона. 

Служителка на друга верига разказа пред „Телеграф“, че често се случва, докато подрежда щанда с хляба, да попадне на отворена опаковка с липсващи няколко филии. „Явно влизат, издебват никой да не ги види, отварят, ядат и си излизат“, разказаха от персонала на магазина. В друг обект в София касиерките спипали пенсионерка, която се опитала да си излезе с няколко шоколада и луканка, без да ги плати. Редовно се случва да се опитват да крадат дребни шоколадови десерти, вафли и от бонбоните, които се продават насипно, казаха още от хранителен магазин.

Козметика

Клиенти на известна верига разказаха, че са попадали на празни кутийки с козметични продукти. „Исках да си купя лентички за кола маска, които се продават в кутия. Отворих едната опаковка, преди да я занеса на касата за плащане, защото ми се стори прекалено лека. Установих, че лентичките вътре липсват“, разказа Маринела Павлова от София.

В друг обект пък дама остава учудена, че като отишла да плати, касиерът проверил съдържанието на опаковка с паста за зъби.  На въпрос на клиента защо го прави й обяснили, че има недобросъвестни потребители, които разменят препаратите за почистване на зъби, като слагат в кутия от 2,50 лева паста за 8,50 лева. 

Уреди

Много често се отварят и крадат части за уреди. Такъв е примерът със зеге за рязане на дърво, което се продавало в комплект с ножове, които се поставят на инструмента. В случая става въпрос за клиент, който е решил да се сдобие с машината, решава да провери още на щанда какво има в комплекта и установява, че липсват въпросните инструменти за рязане. При проверка и в останалите опаковки човекът си намира кутия с всички части.

Злоупотреби се правят и с домакински уреди. Например има клиенти, които разполагат с  пасатор, но им се е счупила едната приставка. Вместо да купуват целия комплект, прибират от щанда, без да плащат, само въпросната част. Комплект зарядно за кола с кабел пък клиент си е взел само кабела, а е оставил устройството, което се включва в запалката на колата.

В тенденция се е превърнала кражбата на стоки при касите за самообслужване. „Често има хора, взели 3 неща, а маркирали две, а най-много „забравят“ да си маркират торбичките“, призна мениджър продажби на голяма верига. Сред обектите на набези са още скъпите продукти като уиски и шоколад.

Бакалии правят стени на срама със снимки на крадци

Стена на срама със снимки на клиенти, които си пазаруват, без да плащат, вече има в някои от малките магазини. Лицата им са хванати и заснети с камери, а след това принтирани и закачени на витрината. Над снимките им обикновено е описано какво е било заснето от камерата, че си взимат, без да го платят. Например над снимка на жена пише, че си е прибрала консерва със скумрия в пазвата.  На друга пък е младеж, който си е излязъл от магазина в джоба с десерти, отново без да плаща.