0

С кандал като този с Валентин Димитров, по прякор Вальо Топлото, предизвика Борис Бонев, общински съветник в Столичния общински съвет. Бонев разкри схема за доходоносен бизнес между шефа на „Топлофикация София“ и жената, с която той живее на семейни начала. Много обществени поръчки, възложени от столичното дружество на определени фирми чрез тръжни процедури, били след това превъзлагани на дружества, собственост на Светлана Пашалийска, жената на изпълнителния директор Александър Александров. Борис Бонев поиска смяна на ръководството на столичното парно.  

Факти

Бонев съобщи, че „с решение от 13 октомври 2020 г. директорът Александров определил за победител в обществена поръчка за 5 млн. лева „Монтажи ДЛВ“. Фирмата трябвало да изпълни строително-монтажни работи на люлинската топломагистрала в район „Връбница“. Тя обаче възложила на подизпълнителя „СП Констракшън“ дейността. След това с договор между фирмата, спечелила обществената поръчка, и „СП Констракшън“ дейностите били превъзложени на втората компания. Справка в Търговския регистър показва, че тя е собственост на жената на изпълнителния директор на „Топлофикация“, поясни Борис Бонев.

Той показа и други възлагателни договори на фирми на Светлана Пашалийска за реконструкция на топлопровод, превоз и доставка на материали и ремонт на котли. „Това е отдавна отработена схема. Александър Александров е извършвал подобни действия и в миналото, когато е бил ръководител на други дружества“, каза Бонев и съобщи, че директорът парадирал с луксозен живот и автопарк за над 2 млн. лева. Той обяви, че ще сезира прокуратурата и Националната агенция за приходите.

Контра

„Топлофикация“ възлага изпълнението на различните дейности при стриктно прилагане на разпоредбите на ЗОП“, пише в становището на столичното дружество по повод разпространената информация. То съобщи, че в сключените договори и подизпълнители, публикувани в Агенцията за обществени поръчки в периода януари 2022 г. - 15 април 2024 г., не фигурират фирмите „СП Констръкшън“ и „Булгаркар рентал енд логистик“, за които се твърди, че са собственост на жената на Александров, като подизпълнители. Разказаният уличаващ случай от Бонев за възложена поръчка от директора на „Топлофикация“ визира предишен период – от октомври 2020 г. Не са открити нарушения и в другите обвинения на шефа на „Спаси София“ по време на предизборната кампания за местните избори преди година, съобщи столичното дружество, визирайки проверката на Агенция „Държавна финансова инспекция“.