0

П олитически скандал беляза днешния празничен ден. След като вчера правителството на Димитър Главчев на свое заседание даде „зелена светлина” за изграждането на частна детска болница, докато все още нямаме държавна такава, днес заваляха обвинения в обслужване на частни интереси. Снощи премиерът обяви, че е получил уверение от здравния министър, че пари за държавната педиатрия има.

"Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност", заяви държавният глава Румен Радев по повод идеята за частното лечебно заведение.

Той изпрати писмо до медиите, с което призовава служебният кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София, информира БНР..

"Вчера (вторник, б.ред) служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес", посочва президентът.

В мейла е посочена и предисторията: "Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането“.

"За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза“, смята Румен Радев.

В темата той включва и конституционните промени, които отнеха неговите правомощия за създаване на служебни правителства.

"С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват. Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения", смята президентът.

ПП-ДБ също се възпротивиха на частната детска болница и внасят сигнал до ДАНС за проверка на разрешението за нея.

"Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор“, посочват от пресцентъра на ПП-ДБ в прессъобщение до медиите по повод решението на Министерския съвет.

"Изграждане на частна болница във вида, в който вчера Министерски съвет реши, опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура“, смятат от структурата.

ДПС също реагира. Пот партията призоваха правителството незабавно да преразгледа решението за частна детска болница. Пеевски казва още, че хората трябва да знаят кой подведе Министерския съвет да вземе подобно решение и чии интереси е обслужил.

Пред журналисти премиерът Главчев каза: „ Пари за държавна детска болница има. Няма колизия между двете болници“.

Той разпореди да бъде отменено приетото в сряда решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в гр. София.

Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста, съобщиха от Министерския съвет.

*Източници: БНР, NOVA