0

Д о 500 лева хвръкнаха цените на вторичния пазар за най-новата възпоменателна монета с цар Калоян, която БНБ пусна точно преди седмица.

Сребърната монета с частично позлатяване от серията „Средновековни български владетели“ за пет дни е била изкупена от касите на Централната банка и сега вече може да се намери само от прекупвачи, които пускат оферти в интернет платформи за обяви.

Там цената обаче е доста над тази, на която БНБ продаваше монетата. Парата в първия ден се търгуваше за 114 лева. Ден по-късно Централната банка вдигна цената на 120 лева с мотив поскъпване на среброто на международните пазари.

Оферти

Сега спекуланти в интернет искат за парата между 200 и 500 лева. Нумизмати обаче коментират, че цената от 500 лева е нереалистично висока и едва ли някой ще се бръкне толкова. Но при всички положения тези, които не са успели да си вземат парата от Централната банка, сега ще трябва да платят приблизително двойна цена.

Има и обява от потребителка, която пише, че разполага с цели 15 броя монети, като за всяка иска по 450 лева. Не е ясно как дамата се е сдобила с толкова голямо количество, при положение че БНБ въведе ограничения да се продават само по 1 брой на човек. Парата се пласира и от определени банки, но и те по принцип също имат ограничения в бройките.

Тираж

Тиражът на монетата с цар Калоян е 5000. Номиналът е 10 лева. Това е последната възпоменателна монета на БНБ за тази година.

През последната година интересът към монетите на Централната банка е изключително висок и при пускането на всяка нова пара пред сградата й и пред касовия център се извиват дълги опашки.