0

П арното гълта 9 стотака през зимата, показа справка на „Телеграф“ сред абонатите в София. Средната сметка за отоплителния сезон за тристаен апартамент от 95 квадрата е около 894 лв. без ДДС, сочи проучването. В случая по фактура са платени 635 лв., като абонатите имат да доплащат 259 лв. 

Каса 

От столичната топлофикация вчера пуснаха юлските сметки за топла вода и с тях и годишните изравнителни. Надплатилите могат да получат парите, които са дали в повече, на каса на дружеството. Масово обаче хората имат да доплащат за парно, показа проверка на „Телеграф“. Сумите могат да се платят както на каса в „Топлофикация“, така и в центровете за бързи плащания. 

Недоволство

Столичани не са доволни от изравнителните сметки за парно.

 Столичани не са доволни от изравнителните сметки за парно.
Телеграф

„Тази година имаме да доплащаме над 200 лв. Сметката ни е с 300 лв. повече от миналата година и е 900 лв., като в една от стаите в жилището от около 90 квадрата не сме пускали парно“, разказаха абонати. Много от получилите изравнителните си сметки в столицата останаха неприятно изненадани, защото трябва да доплащат за парно. „Уж икономисваме, не се топлим много, намаляваме парното в някои часови интервали и пак е много по-скъпо от миналата година“, коментира Катя Стоименова от София. Според последните данни на „Техем“ средно 7% икономии от отопление са реализирали клиентите на централното топлоснабдяване в София през миналия отоплителен сезон.

Спиране

И докато в София са разочаровани от високите сметки за отопление, в Габрово изобщо няма да имат парно през предстоящата зима. От комисията за енергийно и водно регулиране съобщиха вчера, че в края на втория работен ден от седмицата са получили заявление от „Топлофикация-Габрово“ за прекратяване на издадения лиценз за производство и пренос на топлинна енергия. Във вторник финансовият министър Асен Василев увери, че абонатите в града ще бъдат компенсирани с пари от държавния бюджет, за да могат да преминат на алтернативно отопление.

Важно!

Припомняме, че потребителите, които имат да доплащат, ще им бъде начислено и 20% ДДС върху сумата, която трябва да внесат на каса. Хората, които имат да получават, тъй като са потребили по-малко, отколкото са платили през сезона, ще получат парите си обратно с 9% ДДС.