0

Т оплофикации са поискали драстично поскъпване на парното за следващия регулаторен период от 1 юли 2023 г. До 30 юни 2024 г., има и предложения за намаление на цената на топлото, видя „Телеграф“.

Топлофикационните дружества са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявленията си за цени на топлинната и на електрическата енергия от високоефективно комбинирано производство. Както при електроенергийните компании и сред топлофикациите има такива, които са нарушили Закона за енергетиката и са скрили от потребителите поисканите цени зад хиксове.

Цени

Най-висока цена на топлинната енергия е предложила „Топлофикация Велико Търново“ – 365,93 лв/мвтч без ДДС. Поскъпването е космично - 177,9% или 178 процента, при сегашна цена от 131,68 лв./мвтч. Максималист е и „Топлофикация Плевен“. Тя е поискала цената на топлинната енергия да се увеличи от 96,88 лв./мвтч на 215,03 лв./мвтч, което е поскъпване със 121,95%. Пловдивското парно е сложило ххх на мястото на предложената цена в заявлението, публикувано в сайта на КЕВР. То обаче обяви пред медиите, че е поискало топлото да поскъпне от 137,66 лв./мвтч на 167,95 лв./ мвтч, което е с 22%. „Топлофикация София“ също съобщава заявената цена от 137,55 лв./мвтч, която е с 31 стотинки по-ниска от сегашната 137,86 лв./мвтч. „Топлофикация Враца“ също е предложила намаление на сегашната си цена с 10% от 113,15 лв./мвтч на 101,84 лв./мвтч.

Спиране

„Топлофикация София“ още не е обявила спиране на парното за всички свои клиенти.Причината - не е изпълнено условието за средноденонощна температура над +12 градуса и прогноза за затопляне, каза пресаташето Виржиния Калчева за „Телеграф“ и уточни тогава ще започнат отчетната кампания на фирмата за дяловоразпределение на топлодружеството.

Топлинният счетоводител с най-голям пазарен дял ТЕХЕМ обаче обяви по две дати за безплатен отчет, включен в минималния пакет за дялово разпределение, и започна отчети само на водомери за топла вода. Това се прави в сгради, които имат само топла вода (без отопление) и такива, които са оборудвани изцяло с дистанционни разпределители върху радиаторите, които пък ще бъдат отчетени дистанционно към 39 април 2023 г., когато е краят на отоплителния сезон според нормативните документи.

Достъп

При неосигуряване на достъп до уредите и/или водомерите се начислява служебен разход, който води до сериозно доплащане.

Срокът за допълнителни отчети и корекции на изравнителните сметки е 31 август 2023 г. Дори само един съсед да не осигури достъп до имота си, това води до промяна на всички изравнителните сметки в етажната собственост.

Топлинният счетоводител „Нелбо“ също започва годишното отчитане в София в края на тази седмица, когато завършва сезон 2022/2023. Фирмата вече е започнала отчета на уредите за дялово разпределение в Перник, Враца и Козлодуй.