0

П оставяне на рампи, пътеки, платформи и шезлонги за ползване от хора с увреждания става задължително за всеки плаж по родното крайбрежие.

Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморието, който предстои да бъде обсъдени и гласуван на второ четене в комисията по регионална политика и благоустройство в сряда, 20 март.

Вносители на измененията са депутати от ГЕРБ-СДС. С тях се задължават концесионерите да изградят такива.

Промените предвиждат в срок от три месеца от приемането и обнародването на измененията министърът на регионалното развитие да направи необходимите изменения в наредбите с цел да регламентира изискванията за достъпност и универсален дизайн.

Рекордно ниска цена за шезлонг и чадър, по морето тази година

Отново в тримесечен срок пък Министерството на туризма, което е страна по концесионните договори, заедно с частните стопани да подпишат анекси, с които да се въведат мерките.

Новите изисквания целят осигуряване на достъп на лицата с група инвалидност и с чужда помощ, които са 30 823, а децата 13 046, пише в мотивите към промените в закона.

Изисквания

Съгласно поправките новите съоръжения трябва да позволяват на хората в неравностойно положение да влизат и излизат свободно във и от водата, а отговорността за това се възлага на концесионерите.

„Достъпността на морските плажове не бива да се разглежда само в частта за изграждане на пътеки по пясъчната ивица, както в момента се изпълнява от част от концесионерите.

Под достъпност би трябвало да разбираме целия процес - от възможността хората с увреждания да стигнат първо до плажната ивица, да преминат през нея и да могат да влязат във водата“, пишат вносителите на промените.

Достъпни

У нас към 2021 година плажът в Крайморие е единственият със сертификат за достъпност. Концесионер на ивицата е Николай Димитров.

На него са разположени дървени пътеки, свързани помежду им. Те осигуряват достъп до три от заведенията, до душовете, до съблекалните, до тоалетните, до водата.

Има изградени дървени пътеки на 52 морски плажа.

Чадъри и шезлонги за такива хора има на 35 плажа, тоалетни и съблекални са обособени на много места.

Три морски плажа са ни дали информация, че имат плаващ проходим стол амфибия.

Министерството на туризма следи стриктно за наличието и за състоянието на пътеките, посочиха от институцията.