0

Б ългарското бяло саламурено сирене получи защитено наименование за произход на ниво ЕС.

То е включено вчера в списъка с 1648 вече защитени земеделски продукта. Това се случи само седмица след като Европейската комисия одобри включването в списъка и на българското кисело мляко.

Описание

В съобщението на ЕК е посочено, че "Българско бяло саламурено сирене" (Bulgarsko byalo salamureno sirene) е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура, и са предназначени за консумация.

Както киселото мляко, така и сиренето със защитено наименование за произход могат да бъдат произведени единствено у нас от българско сурово мляко от животни, хранени с български фуражи. Закваската също трябва да е българска.

Пазар

Съвсем скоро продуктите със защитено наименование за произход ще се появят на пазара, те няма да бъдат по-скъпи, а потребителите ще ги различават по специално лого, съобщи пред „Телеграф“ Димитър Зоров, председател на Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. По думите му България е единствената държава, която да е успяла да защити и да има два продукта със защитено наименование за произход, при това в рамките на цялата територия на България, уточни той. Зоров каза още, че за качеството на продуктите ще има троен контрол – от агенцията по храните, от сертифициращ и контролиращ орган само за тези продукти и от самото сдружение.