0

Щ атската авиокомпания Alaska Airlines приземими всичките си 65 самолета Boeing 737 MAX 9, за да бъдат проверени, след като прозорец на самолет се откърти и изхвръкна при излитането на машината от щата Орегон.

"Безопасността е нашата основна ценност и най-важното нещо, върху което се фокусираме всеки ден. След събитието тази вечер с полет 1282, ние решихме да предприемем предпазната стъпка за временно спиране на нашия флот от 65 самолета "Боинг 737". Всеки самолет ще бъде върнат в експлоатация само след завършване на пълна поддръжка и проверки за безопасност. Очакваме всички проверки да приключат в следващите няколко дни", обявиха от компанията, цитирана от Ройтерс.

Самолетът излетял от международното летище в Портланд около 17 ч. местно време в петък (1 часа по Гринуич в събота), преди да се върне обратно на летището, след като екипажът подал сигнал за проблем на борда, свързан с разхерметизиране и загуба на налягане.

Кадри, разпространени в социалните мрежи, показват вътрешността на машината, с липсващия прозорец и с кислородни маски, спуснати от тавана. Един от пътниците - Кайл Ринкър, разказа пред Си Ен Ен, че прозорецът се е откъртил точно след излитането на машината.

Инцидентът е станал при достигане на височина от 16000 фута (4800 метра) около шест минути след излитане. Пилотите незабавно извършили аварийно кацане на международното летище Портланд в 17:26 местно време. Alaska Airlines съобщи, че самолетът е кацнал безопасно със 174 пътници и шестима членове на екипажа.

Федералната авиационна администрация (FAA) заяви, че "самолетът е кацнал безопасно, след като екипажът е съобщил за проблем с налягането в кабината".

В аудио клип може да се чуе пилотът да говори с контрола на въздушното движение, искайки отклонение. "Ние сме спешен случай", казва гласът. "Ние сме под налягане, трябва да се върнем обратно".

"Сърцето ми е с тези, които бяха на този полет - толкова съжалявам за това, което преживяхте. Толкова съм благодарен за реакцията на нашите пилоти и стюардеси. Имаме екипи на място в Портланд, които помагат на пътниците и работят в подкрепа на гостите, които пътуват през следващите дни", посочи изпълнителният директор на компанията Бен Миникучи.

Проблемният прозорец е разположен непосредствено зад крилото и се отваря единствено при евакуация. Засегнатият самолет е бил практически нов - доставен едва в края на октомври 2023.

Националният съвет по безопасност на транспорта заяви, че разследва инцидента с понижаване на налягането. Компанията, производител на самолета - Боинг, заяви, че събира информации по случая и че неин разследващ екип е на разположение на следователите, които проверяват инцидента.

Boeing 737 Max е най-внимателно разглеждания транспортен самолет в историята след поредица от проблеми с безопасността.  Max беше спрян през март 2019 г. за година и половина, след като два самолета от този тип се разбиха при подобни обстоятелства, убивайки хората на борда.

Авиационният експерт Джон Стрикланд каза, че инцидентът с Alaska Airlines е много различен от тези катастрофи, добавяйки, че откакто 737 Max е върнат в експлоатация, той е имал "огромен рекорд за безопасност".

"Въпреки че знаем малко доказателства защо тази част от фюзелажа е излязла - това няма нищо общо със спирането на самолета за 18 месеца", каза той пред BBC News. "Но естествено е, че Alaska Airlines предприема предпазлив подход, спирайки флота си."

Съвсем наскоро Boeing заяви, че ще увеличи скоростта на доставките на 737 Max след разрешаване на грешка в доставките, която наложи да проведе продължителни проверки на нови самолети и техния инвентар, съобщи агенция Ройтерс.

Около 1300 самолета 737 Max са доставени на клиенти, показват данните на Boeing. Миналия месец FAA призова авиокомпаниите да проверяват моделите Max за евентуален разхлабен болт в системите за управление на руля.