1

П родължава работата по свлачището на АМ "Струма", където падна подпорна стена и блокира движението в района на 16 км.

ПРЕМЕЖДИЯ НА ПЪТЯ: Подпорна стена се срути на АМ "Струма"! (СНИМКИ)

Инж. Николов от АПИ казва за NOVA: "Участъкът със свлачището на "Струма" е проверяван преди две седмици. Не е имало проблеми Правим всичко възможно за 2 май да бъдат пуснати поне две от лентите на платното в посока София".

По думите на инженер Николов докато не се разчисти участъка – не може да се каже категорично какви са причините за инцидента. „За качеството на строителството не мога да кажа все още нищо. След като се направят съответните изпитвания – това ще бъде установено. От гледна точка на прегледа – категорично не може да е имало лош преглед, тъй като се правят ежемесечни проверки на всякакви подобни съоръжения. Така че, ако е имало проблем, е щяло да се сигнализира и да се предприемат съответните мерки. Последният преглед на това съоръжения е бил преди около две седмици. Не е имало никакви констатирани нарушения в конструкцията или дефекти”, посочи той.

Инженер Николов подчерта, че е„малко необичайно, че тази стена е паднала, без да покаже каквито и да било признаци, че има проблем”. „Това е малко форсмажорно обстоятелство. Нека хората не се притесняват. Обикновено, когато има някакъв  проблем – той се вижда. Има пукнатини по конструкциите. Така че не очаквам да се повтори такъв случай”, обясни той.

Големият въпрос е защо се стигна до там - 24 м. от подпорното съоръжение буквално да рухнат на пътя и по чудо сега да не говорим за пострадали хора. Като основна версия за падането на стената се посочват валежите от последните 2 седмици, информира и БНТ.

Около 5 000 кубични метра пръст ще трябва да бъдат изкопани, за да се разчисти свлачището.

Остава частично ограничено движението в района на 16 км на АМ "Струма" след като в неделя 24 метра от подпорна стена се срути върху две от пътните ленти.

Багери в непрекъснат режим продължават да изкопават земната маса. Най-вероятно активизирало се свлачище е бутнало стената. Според пътната агенция, почвата е била преовлажнена и това допълнително е натежало.

Няколко може да са причините за свлачище: земетресение, претоварване в горната част на свлачището, подкопаване в долната или подпочвени води. Най-вероятно комбинация от високи подпочвени води и запушени дренажни ребра са довели до инцидента

Стечение на няколко обстоятелства най-вероятно са довели до падането на подпорната стена на магистрала Струма.

"Не можем да говорим за нещо, което да е свършено некачествено, моят коментар е, че ние се намираме в един участък който се знае, че е от слабите зони на магистралата", каза проф. Стефчо Стойнев, ръководител катедра "Хидрогеология и инженерна геология".

"Тук има изпълнени укрепителни мероприятия, има дренажни ребра, очевидно, че тези проекти и съоръжения не са издържали на обилните дъждове, на формирания голям земен натиск", обясни още проф Стойнев.