0

О бяви за евтини яйца заляха интернет порталите за продажби непосредствено след Великден.

Стопани, отглеждащи свободни кокошки, са пуснали бройката по 35 до 50 ст.

Най-евтиното предложение е от потребител от Монтана, който продава цяла кора от 30 яйца за 10 лева. Това прави по 33 ст. за бройка.

Сравнение

За сравнение в търговската мрежа средната цена на яйце размер М е 53 стотинки.

Най-високата цена в нета е за яйца по 50 ст., което отново е под стойността им по магазините. Стопаните рекламират стоката си, обяснявайки, че яйцата са от свободно гледани кокошки и за доказателство дават и снимка на пернатите.

Цената на агнето за Гергьовден пък е 10-12 лева за килограм живо тегло, колкото беше и за Великден. Ферми са пуснали нови обяви, с които рекламират стоката си. Един от стопаните обяснява, че до последно агнетата не се отбиват, а сучат от майките си до тяхното продаване, защото това прави месото по-хубаво.

Кожи

В порталите за обяви се появиха от оферти за продажба на естествени агнешки кожи, които вървят по 35 лева бройката. Хората, които си купуват агне живо тегло от ферма, имат право да си вземат и кожата на одраното животно, но често не го правят. Така руното на агнетата остава при стопаните, които изкарват някой допълнителен лев, продавайки го в интернет.