0

Д ве панелки в град Мездра се продават колкото гараж в столицата, показа проучване на „Телеграф“. Гарсониерите във Врачанско в момента вървят по около 30 000 лева – 35 000 лева, като квадратният метър излиза около 800-900 лева. За сравнение, да си купите паркомясто в София, трябва да се бръкнете средно с 40 000 евро. 

Скъпо

Квадратът за собствено място за возилото в столицата удари 2300 евро, сочи проверка в брокерските агенции. Сред най-скъпите оферти е подземен гараж с четири паркоместа. Намира се на входа на подземен паркинг, много удобен за влизане и излизане с осветление, а вратата е с дистанционно управление, рекламират брокери. Застроената му площ е от 60 кв. м.

Местоположението е в затворен комплекс в столичния квартал „Витоша“, в който има охрана и видеонаблюдение 24 часа, а достъпът е ограничен. Цената на гаража е 60 000 евро.


В квартал „Лозенец“ за 44 900 евро може да се купи подземен гараж на ул. “Бигла”. Сградата, в която се намира, е от 2008 година. Подходът към гаража е с рампа, добре поддържан, като има възможност да се паркира и втори автомобил. Друг гараж от 16 квадрата за една кола в същия квартал се продава за 38 000 евро.
Масово в кварталите закритите паркоместа за 1 автомобил могат да се купят за около 28 000 евро, а най-евтините са в крайните квартали, като „Люлин“ например, и струват по 18 000 евро. 

Сравнение

За сравнение в Мездра се продава за 35 000 лева гарсониера от 38 кв. м в тухлена сграда. Апартаментът се състои от коридор, санитарен възел, кухня, стая и неостъклена тераса. Към жилището има мазе и таванска стая. В град Бяла Слатина може да се купи панелка от 40 квадрата за 32 000 евро. Разполага с хол, кухня, баня, тоалетна, на 6-ия етаж е, като асансьорът е с чип, обясняват собствениците. В столицата на цената на скъп гараж в центъра се продават едностайни в луксозни затворени комплекси. Сред предложенията е чисто нов апартамент в „Малинова долина“ от 53 квадрата за 58 344 евро. 

За 59 864 евро може да купите чисто нова гарсониера в бутикова сграда в квартал „Военна рампа“ в София. И двата имота са в модерни сгради, строени с качествени материали, безшумни асансьори, а вътре настилките им са с гранитогрес.

Жилище от 37 квадрата на партерно ниво в нова кооперация с акт 16, в близост до ул. „Любляна“ и бул. „Никола Петков“ в София, излиза 47 000 евро. В „Люлин“ нов апартамент от 21 квадрата струва 45 000 евро. 

Ипотека

Заради високите цени на гаражите в момента много столичани си купуват паркомястото на кредит, разказаха брокери. За целта е необходимо заемът да се обезпечи с ипотека или на самия гараж, или на друг имот. Гаражът може да бъде ипотекиран само ако е отделна обособена част, обясниха юристи. Достатъчно условие е да е самостоятелен обект. След като от банката, в която кандидатствате за кредита, прегледат цялата документация, ще сте наясно ще бъде ли приет като обезпечение съответният имот и какви ще са допълнителните изисквания по заема. 

Ботевград бие София по цени на имотите

Ботевград бие София по цени на имотите. Градчето, в което в последните няколко години живеят много млади хора, държи стойности по 2000 евро на квадрат, показа проверка сред брокери. За сравнение подобни са цените в най-популярните квартали на София, а в покрайнините на столицата, като „Обеля“ например, дори е с 500 евро по-евтино. 

За 120 000 евро се продава жилище с площ от 47 кв. м в Ботевград заедно с избено помещение. Блокът е тухлен и е строен през 1970 г. Състои се от просторна дневна, отделни голяма кухня с балкон, баня с тоалетна. Имотът се намира на метри от центъра и градската болница, рекламират собствениците.

Масово трампят имения за панелки

Масови замени на цели имения в различни градове у нас за панелки в София вървят в страната в момента. Сред офертите е вила с изглед към морето в хитовия курорт Свети Влас срещу апартамент в някой столичен квартал. Друг собственик на голям многостаен апартамент в луксозна къща близнак във Велинград го заменя за двустаен в София. Други предлагат парцели в Банкя срещу жилище в столицата или Пловдив. Има и много двуетажни къщи в села от различни части на страната, които се заменят за двустаен или тристаен в София, Пловдив, Бургас или Варна.