0

Ф отоволтаичните централи дишаха във врата на АЕЦ „Козлодуй“ по подадената мощност в електроенергийната система към 16 часа 22 минути и 59 секунди вчера. 30,75% от товара на мрежата от 3197,76 мвт бяха от ФЕЦ, 48,15%  подаваше АЕЦ-ът. Въпреки сравнително ниския товар на мрежата и слънчевия ден с възможност за голямо производство на ток от фотоволтаици вчера не бяха достигнати отрицателни стойности на пазарната цена на електроенергията, каквито имаше в предишни дни. Най-ниската цена бе отчетена за 13 часа – 19,28 лв. за мвтч, а най-високата, търгувана в сегмента „пазар ден напред“, е постигната за 7 часа – 214,59 лв. за мвтч. Така токът за бизнеса, изтъргуван на борсата вчера с доставка днес, 15 април, е със 135,7%, по-скъп от купения при предишната търговия, съобщиха от Българската независима електроенергийна борса. 

Гаранция

Днес се очаква екстремно нисък товар на мрежата, което може да доведе до липса на резервни мощности за балансиране на системата, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). „Затова се налага от 11 часа до 16 часа на 15 април да редуцираме месечния трансграничен преносен капацитет в посока от Румъния към България“. Екстремно ниският товар би довел до липса на резервни мощности, ниска степен на устойчивост и инерция на електроенергийната система. Затова в посочените часове е договорено да може да се пренасят до 500 мвт мощност от Румъния към България.

Печалба

Битовите потребители могат да заменят депозита в банки с участие в енергийни общности, които предлагат до 30% доходност чрез  изграждане на колективни соларни централи. Чрез тях общността ще произвежда ток за собствени нужди и за продажба на свободния пазар. Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България", която ще подпомогне финансирането и развитието на такива енергийни общности. Преди дни стана ясно, че Бургас тръгва по пътя на Габрово, който създаде първата успешна енергийна общност в България. Бургас ще бъде втората община, в която започва   набирането на участници в енергийна общност, която ще изгради соларна централа, която ще задоволява нуждите от електроенергия на плувен басейн в бургаския квартал "Славейков" и ще е с 420 квт инсталирана мощност, обясни Станислав Андреев от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект". В началото на юни да бъде обявена цялата процедура по набиране на участници, като ще бъде съобщена минимална и максимална сума за съучастие. В Габрово минималната сума е била 500 лева, а максималната 5000 лева.  

*Автор: Таня Спасова