О коло 140 лв. броим за минута в супермаркета за празничната трапеза, показа проверка на „Телеграф“ в една от големите търговски вериги вчера. В сметката влизат пържоли над кило, толкова кашкавал, кисело мляко, двеста грама суджук, 10 яйца, кори за баница, олио, шампанско и салати.
Баници
Масово се предлагат френски и испански вратни пържоли за 7-8 лв./кг. От българското свинско има бут, ребра, джолани, средно за около 10 лв. килото. Толкова е и родното охладено птиче. Тези, които ще празнуват в голяма компания обаче, плащат за по-евтини бели пилешки бутчета от Полша, въпреки че са неугледни.
Мнозина посягат към маломерни баници от топлите точки за около 4,60 лв. Изчисления на „Телеграф“ показаха, че продуктите за истинска баница с късмети за Василовден излиза около 10 лв., без разходите за ток, вода и труд.
Цитруси
В предпоследния ден на годината веригите натиснаха цените на цитруси, чери и краставици. Половинка малки доматчета се предлагат за 2,79 лв., цена по-ниска дори от преди време на пандемията. Толкова са и краставици, лимони, мандарини, основно от Турция и Испания. Шампанското излиза между 4-20 лв., като ниските цени са в полза на българското пенливо вино, а по-високите на испанската кава и италианското просеко.
Светлана Трифоновска