0

О бщините ще наказват с до 1000 лева глоба домакинства, които изхвърлят боклука от ремонт в жилището си в контейнера за битова смет. Строителният отпадък трябва да се извозва на определени за тях депа. Край на безнаказано струпаните до съдовете пред блока стари тръби, мазилка и счупени мебели. Това предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците, приет със 181 гласа „за“ на първо четене от парламента.

Обхват

Драстично се увеличават глобите за изхвърляне на отпадъци на неразрешени места и се увеличават правомощията и изискванията към кметовете. Разширява се и обхватът на видовете отпадъци, които ще бъдат контролирани.

Кметовете и общинските власти ще издават наказателни постановления на обитателите и собствениците, ако не поддържат чистота във и около своя имот и хвърлят отпадъци на нерегламентирани места.

Всички търговци, дори в малки магазини и будки, са длъжни да имат съдове, в които да се събират разделно излезлите от употреба батерии. На глоба ще подлежат и потребителите, които хвърлят батериите в общия боклук. Общините са длъжни да събират отделно опасните отпадъци – бои, лекарства, химикали, препарати, използвани в домакинствата, дезинфектанти, електрически и електронни уреди. Дори продукти, ползвани при отглеждане на домашните любимци в жилището, не трябва да се хвърлят в общия битов отпадък.

Задължение

Всеки кмет вече ще е длъжен 3 години преди изчерпване на капацитета на депото за отпадъци в общината да предприеме стъпки за изграждане на ново. В закона е предвидена персонална санкция от 20 000 лева, ще се налага на кметове, пропуснали запълването на депото за битови отпадъци и не предприели действия за изграждане на ново.