0

United Group, водещата телекомуникационна и медийна компания в Югоизточна Европа, днес обяви, че рейтинговите агенции S&P Global и Moody's са отчели позитивна промяна в прогнозите си за компанията.

S&P Global промени прогнозата за United Group от стабилна към положителна, докато Moody's коригира прогнозата си от отрицателна към стабилна.

Тази стъпка е в резултат на успешната продажба на пасивна инфраструктура, собственост на United Group в България, Хърватия и Словения, на TAWAL – сделка на стойност от 1.22 милиарда евро или 20.1 пъти EBITDA (печалбата преди данъци, лихви, амортизация, след лизинг и преди МСФО 16). Постъпленията от тази сделка се използват за изплащане на предстоящите възстановими задължения и значително намаляване на дълга и задлъжнялостта.

United Group приема тези прогнози като доказателство за успеха на стратегическите инициативи на компанията, включително разширяването й на гръцкия и българския пазар. Компанията ще продължи да предприема действия за затвърждаване на финансовата си стабилност и търсене на потенциални възможности за растеж, както и ще продължи да инвестира в бъдещи иновации и разширяване на пазарното си присъствие.

Виктория Боклаг, изпълнителен директор на United Group, сподели:

"Продажбата на нашите активи ни позволи да оптимизираме капиталовата си структура, да засилим финансовата си позиция и успешно да се справим със световните макроикономически предизвикателства. Ще продължим да се фокусираме върху изпълнението на нашата стратегия за растеж и да предлагаме все така иновативни и качествени услуги на нашите клиенти. Радвам се, че този успех бе признат и от S&P и Moody's."

За United Group

Базираната в Нидерландия United Group е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в осем държави и има над 15 милиона потребители и близо 15 000 служители. Генерира годишни приходи в размер на близо 2,7 милиарда евро. United Group осигурява най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на потребителите една от най-атрактивните селекции на ТВ съдържание от цял свят. Сериозните инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и технологии гарантират отличното качество на продуктите и услугите, които предоставя на клиентите. От март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании. За повече информация: https://united.group/