Ц ената на едро на сиренето в Добрич е най-ниска в сравнение с останалите области в страната, а фасулът е най-евтин в Ямбол. Това показа сравнение на цените на 10 основни продукта в различните области в страната по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според тях на едро кило сирене в крайморския град струва от 6 до 7,25 лева, а бобът в Ямбол пък се продава само за 2,65 лв. за кило. За сравнение най-скъпо е сиренето в Силистра, където цената е двойно по-висока и то върви по 15,80 лв. за кило. Двойна е разликата и при фасула, като най-скъпо плащат жителите на В. Търново, където килото се продава за 5,70 лв.
Първенец
Ямбол е първенец по най-евтини захар и ориз. Там кило от сладката стока струва 1,45 лв., а в Търново цената е 3,30 лв. Оризът пък в Ямбол върви по 1,90 лв. за кило, а в София най-скъпият струва 5,60 лв.
Столицата заедно с Пловдив води класацията по скъпо брашно, като то се продава за 1,90 лв. Най-евтино пък е във Враца, където може да се намери за 0,76 лв. за кило. Русе и Хасково пък си делят първото място за евтино олио, тъй като там литър се продава за 2,40 лв. Най-солена пък е цената на слънчогледовата мазнина в София, където тя достига 5,89 лв.
Разлика
С огромна разлика в цената в различните градове е и кашкавалът. Ако в Плевен може да се купи и за 10,90 лв. за кило, то в столицата цената му стига 23 лв. На евтино замразено пиле се радват жителите на Плевен, където цената му е 5,70 лв. за кило. В София и Силистра обаче то върви по 9,50 лв.
Каймата, която е една от най-използваните съставки за кюфтета, мусака и пълнени чушки, е най-евтина в Плевен – 6 лв. за кило. Във Велико Търново пък цената на мляното месо стига 10,90 лв. за кило.
Цената на яйцето върви от 0,24 лв. до 0,35 лв. за брой, като в София могат да се намерят и най-евтините и най-скъпите. За 0,24 лв. за брой може да се купят яйца и в Плевен.
Елена Иванова