0

Ц ената на нощувката в спа хотел в курортите у нас излиза колкото дълъг уикенд на морето. Това установи „Телеграф“ при сравнение на офертите в интернет. Във Велинград например по-луксозните хотели предлагат нощувки на цени от 270 до 430 лева на вечер, като при някои цената включва само закуска, а други предлагат и вечеря. За сравнение в Слънчев бряг има оферти за около 100 лева на вечер на база ол инклузив. Така на цената на нощувка във Велинград туристите могат да прекарат четири в Слънчев бряг. Дори луксозните спа хотели в Поморие не могат да догонят по цени алтернативите във вътрешността на страната. За 1600 лева се предлага луксозна седмична почивка в спа хотел в Поморие за двама. За 600 лева се предлага и настаняване на база ол инклузив в Слънчев бряг, като в сумата са включени чадър и шезлонг на плажа.

Отлив

Цените в хотелите и в заведенията през този сезон са с около 10-15% по-високи заради инфлацията. Въпреки това спад на посещенията не е отчетен през първата половина на юни. За периода 1 - 15 юни 2023 г. общият брой регистрации на туристи в област Бургас
е над 123 хил., което е ръст от 9% спрямо същия период на миналия летен сезон. Най-много в област Бургас са българските туристи - над 35 хил., а останалите са поляци, румънци, британци, германци, молдовци и чехи.

Ръст

Увеличение е отчетено на посещенията в Бургас от Полша, Румъния, Германия и Чехия, а спад има на българските туристи заради лошото време. По Северното Черноморие в областите Варна и Добрич в началото на юни има над 96 хил. туристи, което е ръст с близо 17% спрямо същия период на миналия летен сезон. По Северното Черноморие най-много са румънските туристи - над 35 хил., българските туристи - над 22 хил., немските туристи - над 12 хил., полските туристи - над 8 хил., молдовските туристи - над 2 хил. Ръст има от Румъния - 35%, Германия - 20%, Полша - 56%, но има спад при вътрешния пазар.