0

К райната дата за приемане на еврото у нас е 1 януари 2025 г. Това решение изпъкна на дискусия, посветена на приемането на общата европейска валута у нас в Министерски съвет.

До месец се очаква Законът за въвеждане на еврото да бъде готов и предложен на обсъждане..

За да влезе еврото у нас са необходими промени в редица закони, както и приемане на закона за приемане на еврото.

Председателят на парламента Росен Желязков се ангажира нужното законодателство да бъде прието от настоящия парламент.

Като основен проблем и пречка за влизането в еврозоната, бе посочена инфлацията, която у нас е по-висока от тази в страните в ЕС.

По време на дискусията бизнесът и синдикатите посочиха, че еврото ще бъде стъпка в правилната посока и ще подпомогне за развитието на икономиката.

„Народното събрание ще изпълни своите ангажименти в най-скорошен порядък и ще приеме необходимите законодателни промени, които да гарантират нормативната база за въвеждане на еврото“, каза Желязков.

„Предприели сме всички важни стъпки, за успокояване на инфлация“, отбеляза Атанас Пеканов.

Нов закон за БНБ е разработила работна група по заповед на управителя на централната банка Димитър Радев. Проектозаконът изпълнява всички изисквания, свързани с въвеждане на еврото в България и присъединяване на БНБ към Евросистемата. Той ще влезе в сила от деня, в който приемем еврото за своя валута, съобщи на свой ред Нина Стоянова, подуправител на БНБ.

Освен това стана ясно, че България е в тясно сътрудничество с Хърватия, черпайки нейния опи за минимизиране на евентуалните негативни последици от въвеждането на еврото.