0

О бщо 6,9 млн. лева ще бъдат изплатени на собственици на рибарски кораби, които предадат старите си плавателни съдове за скрап.

Парите се отпускат по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури, като приемът на заявления стартира и ще продължи до 9 октомври. От общия бюджет 4,8 млн. лв. са средства от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури и 2,1 млн. лв. са национално съфинансиране. Подпомагането по процедурата е до 100%, предоставя се под формата на компенсация, която се изчислява по методология на управляващия орган.

Целта на процедурата е чрез унищожаване на старите и ненужни кораби да се постигне балансиран риболовен флот, който да експлоатира устойчиво наличните рибни ресурси, както и съхраняването на биоразнообразието в Черно море, и опазването на уязвими видове.

Условия

По процедурата могат да кандидатстват корабособственици, чиито риболовни кораби попадат в небалансиран сегмент на флота. Важно условие е риболовният кораб, за който се кандидатства, да е извършвал риболовна дейност в морето в продължение на най-малко 90 дни на година през последните две календарни години, предхождащи датата на подаване на формуляра за кандидатстване.

Също така възрастта на кораба трябва да е не по-малка от 10 г.
Собствениците на риболовни кораби, които са получили компенсации за смекчаване на последиците от кризата COVID-19 и от войната на Русия в Украйна, могат да кандидатстват за подпомагане по процедурата при спазване на условията за допустимост.