О статъците от чиниите на туристите отиват за изхранване на прасета от близките свинеферми. Животновъдите изкупуват храната по-евтино от цената на фуража и са на сметка. Това коментираха пред „Телеграф“ хотелиери от Бургас. Има и такива, които са се договорили да прибират огризките безплатно, стига да си осигурят транспортирането им и час по-скоро да отърват хотелиера от казаните, пълни с вмирисани манджи.
В Албена пък използват остатъците за производство на биогаз, който служи за отопление на оранжериите, в които добиват собствено производство зеленчуци.
Огромно количество храна изхвърлят хотелите, които предлагат ол инклузив. Всеизвестните трикове на готвачите неизядените ястия от обяда да се префасонират и сервират повторно на вечеря помагат за пестенето на храна, но само донякъде.
В началото на сезона в елитен ваканционен комплекс се появиха листовки, с които туристите се приканваха да пълнят чиниите си с толкова, колкото могат да изядат. В друг хотел също бяха разлепени подобни листовки, но с уточнението, че само за един ден са изхвърлени 40 кг храна, достатъчна да се нахранят 120 души.
Консумация
Спасение за хотелиерите от този "брак" засега няма. Разчита се основно на възпитанието и добрата воля на туристите, защото няма механизъм, по който да бъдат задължени. "Картината е плачевна. Сядат двойка туристи на маса за четирима и я затрупват с препълнени чинии и плата. Взели са си салати, предястия, основни, скара, сладкиши, плодове, супи. Само в една от чиниите има храна, достатъчна да се нахрани един човек. Наблюдаваме и виждаме, че туристите не изяждат дори и 1/10 от това, което са си взели. Другото отива в казана", разказаха хора от персонала на хотел в Слънчев бряг. Повечето туристи не могат да преценят колко храна могат да консумират и не правят дори опити за преценка. Те са с нагласата, че след като са си платили пакет ол инклузив, имат право на всичко и по много. Има и такива, които в последния си ден от ваканцията прибират храна в торбички за из път, въпреки че е строго забранено.
Ако някой седне да прави сметка, откъде по колко се изхвърля, то ще се окаже, че с брака можем да изхраним поне още толкова туристи, колкото имаме. Това са чисти загуби, които никой не може да предвиди, нито да спести, твърдят хотелиери.
Националност
Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и мениджър на редица хотели, коментира, че туристите, които разхищават храна, са и много голяма част от чужденците, не само българите. В резултат на това изхвърляме тонове храна, коментира той. От миналата година има европейска директива, с която се цели страните членки да намалят количествата на изхвърляната храна с 30% на човек от населението до края на 2030 г. спрямо нивата през 2020 г. Според Коцев, за да се спре тази порочна практика, е необходимо да се намеси държавата, като създаде регулация.
Челен опит - гледат зеленчуци в оранжерии
В курортното селище Албена пък използват остатъците от чиниите за производство на биогаз. С него отопляват оранжерии, откъдето добиват зеленчуците за нуждите на хотелите, коментира Красимира Стоянова от Албена. Тя посочи още, че са въведени практики за подредбата на масите с храната по препоръка на Европейската асоциация по затлъстяване и диабет. Целта е най-достъпни да са здравословните храни, а тези, които са по-калорични, да са накрая на масата. Така например, ако дете мине през всичките ястия, първо ще премине през секцията със свежи зеленчуци, след това през задушени ястия и накрая ще стигне до мястото с пържени картофи, но докато стигне дотам, чинията ще му е вече пълна и ще си сложи, но по-малко. Друг похват, който се прилага в някои от хотелите в курорта, е така нареченото шоу кукинг. При него готвачи демонстрират приготвянето на тематични за деня ястия и след това ги сервират на всеки гост. Така не слагат големи количества в чиниите, а достатъчно, за да се нахранят. Друга кампания, която са предприели част от хотелите, е да се съобразяват с изискванията на гостите. Така в тези, които се водят семейни, пакетите са ол инклузив, а в други дори може да не е включена закуска, защото туристите искат да си почиват до късно и да не се съобразяват с часовете. Някои пък предлагат само изхранване без напитки, като този вид пакети са търсени основно при организирани почивки на групи с ученици.
*По темата работиха: Елена Анастасова, Елена Иванова, Любомир Славов
Екип на Телеграф