0

У дариха "Ел Би Булгарикум".

Служебният министър на икономиката Петко Николов поиска оставката на ръководството на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум".

Причината са протестни действия на служителите срещу натрупани редица проблеми и с настояване за увеличение на заплатите.

Министър Николов e провел среща със служители на дружеството "Ел Би Булгарикум" ЕАД, които предприеха протестни действия от вчера.

По време на нея са били изтъкнати натрупани редица проблеми и бяха поставени искания за увеличение на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло, за спазване на условията на труд и на графиците при сумирано изчисляване на работното време и други. 

Служителите са информирали икономическия министър, че има още голямо количество натрупана готова продукция, която има риск да не бъде реализирана на пазара.

На срещата Николов е поискал оставките на цялото ръководството на "Ел Би Булгарикум" и разпореди на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, да предприемат необходимите действия за спешна смяна и вписване на нов борд.

Икономическият министър е указал на ДКК и на новия състав на предприятието да разработят условия, при които в максимално кратки срокове, да се работи за увеличаване на заплатите с до 30%, информира БНР.

Николов е разпоредил и да бъдат разгледани всички възможности за модернизация на "Ел Би Булгарикум" и да бъдат осигурени нормални условия на труд, като бъдат изпълнени предписанията на Инспекцията по труда.