0

Д имитър Радев остана шеф на БНБ. Депутатите го преизбраха вчера за още един мандат със 155 гласа „за“, 67 „против“ и нито един въздържал се. За поста му се състезаваше финансистът Любомир Христов от „Възраждане“, който събра 39 гласа в своя полза. Радев ще номинира днес за подуправители Андрей Гюров от ПП-ДБ и Петър Чобанов от ДПС. 

Условия

Едно от най-важните условия, които поставих, когато  приех да бъда номиниран за управител, беше че ръководството на БНБ, трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа, подчерта Радев. Според него именно тя е силен фактор за независимостта на централния трезор, включително и от опити за нерегламентирано политическо вмешателство. Очаквам подобен подход и по отношение на подуправителите, подчерта още Радев.

По думите му целта е била да  се постигне пресечната точка между експертен подход, какъвто е неговият, и политически, който е на тези, гласуващи за номинациите. Дадох няколко имена за подуправители, каквато е процедурата, и за две от тях има категорични индикации, че ще получат широка подкрепа, изтъкна Радев. Той уточни, че единият подуправител ще отговаря за емисионно управление, а другият - за банково. 

Еврозона

Неизбежно е по пътя към еврозоната да има и организационни промени във финансовата институция, но това е процес, няма да има основни драми, категоричен беше Радев. И допълни, че централният трезор ще изисква независимост, дори и след преминаване на страната ни към еврозоната. Радев подчерта още, че на пълни обороти банката се подготвя за еврозоната. За целта се планира законодателните промени, свързани с БНБ, да са в парламента през септември. По думите му доказателство за техническата подготовка на БНБ е и меморандумът, подписан през декември, за отсичане на българските евромонети. Той добави, че задачата е с министъра на финансите и с правителството да направят така, че всички останали институции да работят по-сериозно по темата за приемането на еврото.